Rättegången ogiltigförklarades – högskoleprovsligan fälls nu igen

Härifrån kommunicerade ligan ut provsvaren.
Härifrån kommunicerade ligan ut provsvaren.

Ligan som sålde fuskpaket för att få goda resultat på högskoleprovet har fällts igen. Den tidigare rättegången ogiltigförklarades på grund av jäv, den nya rättegången resulterade också i fällande dom, rapporterar TT.

Våren 2018 grep polisen tre män som låg bakom högskoleprovsligan. De tre männen sålde paket till personer som ville komma in på statusutbildningar genom ett högt resultat på högskoleprovet. Fuskpaketet innebar att kunderna fick en trådlös öronsnäcka ansluten till sin mobil och genom öronsnäckan kommunicerade fuskligan ut de rätta svaren under pågående prov. När provledare gav ut proven fotade en person provet och skickade dem till ligans server.

Juristdomaren jävig

I januari 2019 dömdes fyra män av Norrköpings tingsrätt till fängelse, tre av dessa var huvudpersoner bakom ligan. Domen ogiltigförklarades ett halvår senare då juristdomaren bedömts vara jävig (partisk) efter uttalanden som gjorts vid ett juristklubbsmöte. Uttalandena avslöjades av en utomstående advokat som deltog på mötet.

Fälls igen

Förhandlingen har nu tagits om och de tre huvudpersonerna döms till 3,5, 2,5 och 2 års fängelse av Norrköpings tingsrätt. 23 köpare av paketen har dömts sen tidigare.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget