Rättegången inleds mot Paolo Macchiarini

Idag startar rättegången mot kirurgen Paolo Macchiarini i hovrätten. Rättegången gäller tre uppmärksammade fall där patienter fått syntetiska luftstrupar inopererade. Alla tre har sedan dess avlidit.

Rättegången mot kirurgen Paolo Macchiarini inleds idag.
Rättegången mot kirurgen Paolo Macchiarini inleds idag.

Operationerna ägde rum på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Åklagarsidan yrkar på att Paolo Macchiarini ska dömas till fängelse för grov misshandel eller vållande till kroppsskada i alla tre fall. Macchiarini nekar till brott.

Dömdes i tingsrätten

Tingsrätten dömde 2022 Macchiarini till villkorlig dom för vållande till kroppsskada i ett av de tre fallen, en dom båda sidor av åtalet har överklagat. – Jag vågar inte spekulera i vad domen kommer bli. Tingsrättens dom var en överraskning. Obegripligt att han bara dömdes för ett av fallen och att det endast var för vållande till kroppsskada, säger journalisten Anna Bäsén på Läkemedelsvärlden.

Ingen ersättning till de drabbade

Alla patienter som fick luftstruparna inopererade avled senare. Ingen av dem var svenska medborgare. Ingen har heller fått någon ersättning.

– Att de drabbade var av utländsk härkomst kan ha påverkat. Hade de varit svenska medborgare hade det varit lättare för dem att navigera i det snåriga systemet kring att söka ersättning. Man kan fråga sig vilken hjälp de fick, säger Anna Bäsén.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget