Rapport: Fler läser ekonomi än natur på gymnasiet

Ekonomiprogrammet allt mer på populärt bland gymnasielever.
Ekonomiprogrammet allt mer på populärt bland gymnasielever.

Sjung om de flera ekonomistudenternas lyckliga dagar. Så kan det låta om du läst skolverkets senaste gymnasierapport och är sugen på en liten sång.  För nu visar skolverkets senaste gymnasierapport att ekonomiprogrammet är  större än naturvetenskapsprogrammet.

Vanligtvis söker sig de flesta unga till samhällsprogrammet och näst flest till naturvetenskapsprogrammet. Men just denna april ser det annorlunda ut. I skolverkets senaste gymnasierapport från april i år konstateras att de nu är ekonomiprogrammet som är det näst största programmet.

En av skolorna där det märks att ekonomiprogrammet blivit allt mer populärt är på Kattegattsgymnasiet i Halmstad. Peter Nylander som är rektor på ekonomiprogrammet menar på att idag är programmet lika stort som naturprogrammet på skolan. Programmet har två inriktningar. Ekonomi och juridik. Nylander tror att juridiken lockar många.Ökningen av elever som läser ekonomi skedde enligt Nylander för några år sedan. Han pekar på en rad orsaker. En av orsakerna är att det ses som ett alternativ.

–Det är ett nytt program och har blivit ett alternativ till samhälle,natur och teknik, säger Nylander.

Antalet lärlingar  ökar
I rapporten går det även att se att på samtliga yrkesprogram ökar antalet lärlingar. De flesta finns på bygg- och anläggningsprogrammet. Därefter finns flest lärlingar på handels- och administrationsprogrammet samt vård- och omsorgsprogrammet.

Rapporten konstaterar även att det idag är ungefär 350 000 elever som läser en utbildning i gymnasieskolan. Av alla 350 000 är det fler som läser ett högskoleförberedande program än ett yrkesförberedande program. Läsåret 2018/19 ökade antalet personer som påbörjade utbildning på gymnasiet med 4 400 elever. Rapporten visar även att elevkullarna i gymnasieskolan kommer att öka under de kommande åren.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget