Ramadan startar

För andra gången under pandemin startar den stora högtiden ramadan för världens muslimer. Trots att vissa länder lättat på restriktionerna blir den månadslånga högtiden allt annat än normal.

Foto: TT

Den här veckan påbörjas ramadan, den månadslånga högtiden för världens muslimer där man fastar de timmar solen är uppe. Många hade såklart hoppats på att i år skulle vara annorlunda än förra året men oron för ett ökat antal fall av covid-19 gör att många länder och deras moskéer inte släpper helt på restriktionerna.

”Bristen på efterlevnad under förra årets ramadan, då utegångsförbud hastigt hävdes och böneplatser återöppnades, fick allvarliga konsekvenser som varade i månader”, skriver Ahmed al-Mandhari regionchefen för Världshälsoorganisationen WHO i området kring östra Medelhavet till nyhetsbyrån AP.

Att träffa familj och vänner är en viktig del av ramadan, och när solen gått ner brukar man samlas för att äta dagens första mål mat tillsammans. I Indonesien som har världens största muslimska befolkning har man därför förbjudit människor att samlas på kvällarna i ett försök att undvika onödig smittspridning.

Att be tillsammans är också en viktig del av högtiden, och världens största moské Istiqlal som ligger i huvudstaden Jakarta i Indonesien har öppnat igen efter att den varit stängd ett år för att kvällsbönen tarawih ska kunna hållas där.

— I år är jag glad över att få göra det, även om det finns ett strikt hälsoprotokoll som vi måste hålla oss till under bönen, säger Jakartabon Mohamad Fathi till nyhetsbyrån AFP om att moskén är öppen för kvällsbön.

I Saudiarabien kommer muslimer som är vaccinerade mot covid-19 att få genomföra den mindre vallfärden umra. Och i Egypten har man lättat på restriktionerna så att moskéerna kommer kunna hålla kvällsbön med vissa restriktioner.

Andra läser just nu
Mer från Läget