Ramadan: "En helig och härlig månad"

Foto: Hasse Holmberg, TT

Under ramadan fastar muslimer över hela världen, även här i Sverige. Läget har träffat två av dem, som delar med sig av sina tips till den som fastar för första gången.

I fredags inleddes ramadan, som är en fastemånad för muslimer. Under ramadan får man inte äta eller dricka innan solen har gått ner, och man ska också avstå från bland annat rökning, alkohol och sex. Man gör det för att stärka sin relation till Allah (det islamska ordet för Gud) och för att förstå hur det är att vara fattig.

Jibril Abdi är 22 år och har fastat under ramadan i många år. Han säger att den första dagen på fastan alltid är en utmaning, men att man vänjer sig ganska snabbt. Dessutom är tiden för fastan ett bra tillfälle för reflektion och lugn, eftersom han undviker onödiga tjafs och diskussioner.

– Man släpper all onödig energi och kan istället sätta upp mål och fokusera på Gud. Det är en helig och härlig månad, säger han.

Bildtext: Rand Alqaisi, 13, och Jibril Abdi, 22, fastar båda under ramadan.
Bildtext: Rand Alqaisi, 13, och Jibril Abdi, 22, fastar båda under ramadan.

Även Rand Alqaisi, 13 år, fastar under ramadan och har gjort det sen hon gick i fyran. Enligt henne är det inte så svårt eftersom många i skolan fastar och man därför inte är ensam om det. Den svåraste stunden är de sista minuterna innan fastan bryts och man får äta och dricka igen.

När fastan bryts samlas familj och vänner för att äta middag tillsammans. Det kallas för iftar. Jibril beskriver de stunderna som en höjdpunkt under ramadan.

– Det är lika speciellt varje kväll, alla är glada och det är väldigt bra stämning. Som att det exploderar med energi, säger han.

För den som fastar för första gången ger både Jibril och Rand tipset att börja med att fasta en halv dag. När man klarar det kan man lika gärna fortsätta andra halvan. Jibril tipsar även om att dricka mycket vatten och äta mycket frukt dagen innan ramadan.

– Lycka till och Ramadan Kareem! hälsar Rand.

Mer från: Nyheter
Mer från Läget