Pyramidspel cirkulerar på sociala medier och lurar ungdomar

På sociala medier sprids utmaningar eller "challenges" med löften om att få pengar genom att investera en liten summa i spelet. Det många dock inte vet är att utmaningarna fungerar på samma sätt som ett pyramidspel och kan sluta med att man blir lurad på pengar.

Utmaningarna sprider sig via sociala medier.
Utmaningarna sprider sig via sociala medier.

Spelinspektionen, som är en myndighet för att säkerställa att kasino, lotter och spel bedrivs lagligt i Sverige, beskriver pyramidspel som ett typ av spel där deltagare endast går i vinst genom att rekrytera fler att gå med i spelet.

För att gå med i spelet är det vanligt att en summa pengar eller något av värde sätts in. Då fungerar spelet genom att A rekryterar B och får då lite av det värde B satt in. För att B ska få någon vinning alls i spelet måste B då rekrytera C, vilket gör att B får en del av det värde C satt in. A får också en del av det som B fått av C eftersom att A är högst i pyramiden.

De längst ner i pyramiden kommer alltså inte få någon vinst alls om de inte lyckas rekrytera folk under sig. Pyramidspel är olagligt i Sverige, trots det kommer dessa utmaningar upp på sociala medier från tid till tid.

Vanliga pyramidspel

Blessing Loom, karmaring eller gåvoring som det också kallas är ett typ av pyramidspel som dyker på sociala medier då och då. Spelet är som en cirkel och runt cirkeln finns det plats för namn och man får en plats i cirkeln genom att sätta in 1000 kronor.

När cirkeln är full får den som är i mitten 8000 kronor och flyttar då ut ur cirkeln och en annan person i ledet hoppar in i mitten. Problemet är att för att detta spel ska fungera måste det finnas ett konstant rekrytering av personer och om det inte uppfylls så kommer ledet brytas. För varje person som rekryteras ökar risken exponentiellt att ledet bryts.

Då innebär det att alla som lagt in 1000 kronor riskerar att inte få tillbaka de pengar som var lovade.

Bokbytet är en annan typ av pyramidspel, men som oftast inte handlar om en så hög summa pengar. Syftet är ett man skickar in en bok och ska få tillbaka trettiosex böcker. Den förutsätter att varje person som går med i spelet ska kunna rekrytera sex personer och att dem i sin tur ska kunna rekrytera sex personer till. Ledet måste brytas någonstans eftersom en så stor mängd människor kommer inte kunna vara med i spelet.

Vad man ska tänka på

Spelinspektionen har även tips att ha i åtanke om man misstänker att en utmaning på sociala medier kan vara ett pyramidspel.

– Utlovas det stora summor pengar endast genom en liten investering.

– Är det obligatoriskt att sätta in en summa pengar för att vara med.

Och det viktigaste tipset:

– Låter det för bra för att vara sant så är det oftast det.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget