”Putin känner en större kontroll”

För andra gången sedan invasionen av Ukraina besöker nu Rysslands president Vladimir Putin landet. Han ska ha pratat med ryska invasionsstyrkor och blivit informerad om hur invasionen fortlöper.

– Han vill framstå som handlingskraftig för ryssarna och samtidigt slänga skit i ansiktet på Ukraina och väst, säger Jakob Hedenskog, analytiker vid Utrikespolitiska institutet.

Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin.

På tisdagsmorgonen rapporterade den ryska nyhetsbyrån Tass att president Putin besökt ockuperade områden i Ukraina. Var Putin exakt har befunnit sig är oklart, men bilder visar hur han ska ha träffat militära styrkor i riktning mot floden Dnipro. Enligt Putin själv vill han höra åsikter om hur situationen i området ser ut. Presidenten uppges också ha varit på plats i den ockuperade staden Luhansk, i östra Ukraina.

Därför är Putin i Ukraina nu

För en månad sedan besökte Putin den ryskkontrollerade staden Mariupol. Det var hans första besök i landet sedan invasionen startade. Varför han plötsligt besökt Ukraina två gånger inom loppet av en månad har experter svårt att svara på. Men enligt Jakob Hedenskog är kriget i en lugnare fas nu än förra året.

–Putin känner att han har mer kontroll över situationen och att det är säkrare att besöka ockuperade områden, säger han till Läget.

Jakob Hedenskog, analytiker vid centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet.
Jakob Hedenskog, analytiker vid centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet.

Han tillägger att Ryssland har byggt upp starkare försvarssystem samtidigt som Ukraina ligger lågt och inväntar militära system från väst.

–Putin kan visa att detta är ryska territorier vilket blir ett sätt att demonstrera rysk överhöghet och att han inte bryr sig om vad omvärlden tycker.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget