Pussy Riot-medlem auktionerar ut konst för Ukrainas kvinnor

Idag auktioneras Pussy Riots Lusine Djanyan storslagna verk ut. Verket säljs till förmån för Kvinna till Kvinnas katastroffond för utsatta kvinnor i Ukraina. Läget har träffat Anna Tjäder, marknadsansvarig för organisationen, för att få veta mer om kvinnors särskilt sårbara situation under krig och konflikt.

– Under krig monteras rättigheter ned, det är som att samhället går tillbaka i tiden och det leder till kvinnoförtryck, säger Anna Tjäder.

Lusine Djanyan framför sitt verk ”Pussy Icons” samtalar med moderator Li Pamp och publik på Stockholms Auktionsverk.
Lusine Djanyan framför sitt verk ”Pussy Icons” samtalar med moderator Li Pamp och publik på Stockholms Auktionsverk.

– Om vi hjälper kvinnorna så hjälper vi samhället, säger Pussy Riot-medlemmen Lusine Djanyan under ett samtal på Stockholms Auktionsverk.

Djanyan berättar för publiken om sitt ovanliga liv och om verket hon valt att auktionera ut till förmån för Kvinna till Kvinna – en svensk insamlingsstiftelse som stödjer kvinnorättsorganisationer i utsatta områden.

Lusine Djanyan är en armenisk-rysk konstnär och medlem i konstnärskollektivet Pussy Riot. Hon tvingades fly från Ryssland till Sverige efter en rad uppseendeväckande händelser.

– Lägenheten där jag förvarade alla mina verk brann ner en dag, om det var en slump eller inte kommer jag aldrig få veta, säger Lusine Djanyan under samtalet.

”Pussy Icons” av Lusine Djanyan.
”Pussy Icons” av Lusine Djanyan.

Flydde till Sverige

Efter att Djanyans man, Aleksej Knedljakovskij, dömdes till fängelse och efter att polisen hotade paret med att placera deras son på barnhem, kände de sig tvungna att fly. Sex år har gått sedan de kom till Sverige. Idag lever de i exil.

– En dag fanns inte mitt bankkonto längre, kontot visade bara ett stort minus. Det är inte ovanligt att det händer ryska aktivister, berättar Lusine Djanyan för publiken och skrattar.

Lusine Djanyan har ett brinnande intresse för mänskliga rättigheter och kallar sig själv för aktivist. Verket ”Pussy Icons” föreställer ett maskerat ansikte, och det är Lusine Djanyan som själv önskat att pengarna ska gå direkt till utsatta kvinnor i Ukraina, genom Kvinna till Kvinna.

Kvinna till Kvinna

Kvinna till Kvinna arbetar för kvinnors rättigheter och för att öka kvinnors makt i samhället.

Anna Tjäder, marknadsansvarig för Kvinna till Kvinna, beskriver organisationen:

 – Vi är en kraft som möjliggör och kanaliserar stöd till lokala  individuella kvinnorättsaktivister och lokala organisationer i 20 länder.

Anna Tjäder, marknadsansvarig, Kvinna till Kvinna.
Anna Tjäder, marknadsansvarig, Kvinna till Kvinna.

Kvinna till Kvinna i Ukraina

Kvinna till Kvinna var tvungna att stänga sitt kontor i Ukrainas huvudstad Kiev för några år sedan på grund av bristande finansiering. Anna Tjäder förklarar det som olyckligt med tanke på kriget som skulle bryta ut bara år senare. Men för att stötta de krigsutsatta kvinnorna rullade Kvinna till Kvinna ut en så kallad katastroffond, för att snabbt kunna kanalisera ut fonder till behövande. Men situationen ser väldigt annorlunda ut idag jämfört med 2014, när Kvinna till Kvinna började arbeta i landet.

– Det som tidigare var skyddade boenden för kvinnor fungerar nu som nödboende för kvinnor och barn på flykt. Arbetet är nu av humanitärt slag, alltså mer basalt eftersom kvinnor behöver basförnödenheter, som mensskydd och medicin. Våra lokala partners jobbar också med att evakuera HBTQ personer från ockuperade områden, berättar Anna Tjäder.

Våldet ökar

Rapporter visar att det sexuella våldet har ökat kraftigt sedan kriget bröt ut i Ukraina. Anna Tjäder berättar om det kvinnoförtryck som kan uppstå i kristider, som är lätt att missa i kaoset.

– Man tänker kanske inte på att när krig bryter ut eskalerar det generella våldet i samhället, dels soldaters våld mot kvinnor, dels mäns våld mot kvinnor i hemmet. Under krig monteras rättigheter ned, det är som att samhället går tillbaka i tiden och det leder till kvinnoförtryck.

Trots rapporter om ökat sexuellt våld, söker få kvinnor vård. Detta beror enligt Anna Tjäder på att det kan vara skambelagt att berätta om det man utsatts för. En del kvinnor vill heller inte belasta vården när sårade soldater behöver hjälp.

Kvinna till Kvinnas vision tryckt på väggen på huvudkontoret.
Kvinna till Kvinnas vision tryckt på väggen på huvudkontoret.

Auktionspengarna

Kvinna till Kvinna arbetar vanligtvis med flera olika länder på en gång, men Lusine Djanyan önskade att pengarna oavkortat skulle gå till Ukrainas utsatta kvinnor. I detta fall blev alltså pengarna öronmärkta, men det är ett undantag.

Anna Tjäder berättar att pengarna är mer än välkomna:

– Det är en fantastisk insats av en riktig kvinnorättskämpe!

Om man som Lusine Djanyan vill hjälpa till, hur börjar man?

– Bjud in vänner! Engagera dig! Bli volontär, skänk en liten gåva. Det finns många sätt att hjälpa, vad det än är. Ge det din tid. Det låter som en klyscha, men alla kan göra någonting, och det kan vara avgörande, säger Anna Tjäder och ler stort.

Uppdatering: Lusine Djanyans verk ”Pussy Icons” såldes för 150 000 kronor.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget