Presidenten: Vapenvåldet är en epidemi

Vita huset kommer göra allt i sin makt för att minska våldet i samhället säger presidenten.

President Biden tillsammans med vice presidenten Kamala Harris och justitieministern Merrick Garland talar till reportrar om vapenvåldet
President Biden tillsammans med vice presidenten Kamala Harris och justitieministern Merrick Garland talar till reportrar om vapenvåldet

På mindre än tre veckor har sju masskjutningar skett i USA. Den senast var den 7 april där sex personer omkom i South Carolina efter en skjutning i ett bostadsområde. Attacken verkar vara riktad mot en doktor enligt The Herald, en tidning i Rock Hill.

Under pandemin har vi sett en minskning bland masskjutningar i USA på grund av olika coronarestriktioner. Svenska medier har tidigare rapporterat ofta om attacker på skolor.

I ett känslosamt tal inför reportrar i Vita husets Rose Garden berättar president Biden att hans administration kommer göra allt som finns inom deras makt för att minska vapenvåldet som ökar dagligen. I talet hänvisar han till erfarenheten från senaten där han tidigare lett arbetet för att begränsa tillgången till automatvapen. Den lagstiftningen löpte ut 2004.

Sen dess har vi fått se masskjutningar bli allt vanligare och en sak har blivit glasklar. En masskjutning som får uppmärksamhet i media inspirerar ofta ytterligare. Enligt Gary Slutkin en epidemiolog på Illinois Universitet i Chicago är våld ett samhällsproblem som sprids som vilken sjukdom som helst. Som han beskriver det kan vi se kluster i våld på samma sätt som virus som covid-19.

Nu vill presidenten sätta stop för smittspridningen. Inte bara för covid-19, men också vapenvåldet. Det innebär förslag på omfattande nya regleringar på försäljningen av skjutvapen, klassificeringen av olika vapen, och nya befogenheter för polisen att frånta vapen från personer som utgör ett hot mot sig själva eller andra i samhället.

Enligt Amerikanska justitiedepartementet har 11 000 omkommit till följd av vapenvåldet i USA under 2021. Det är en siffra som president Biden kallar för en internationell skam för landet.

Texas guvernör Gregg Abbott talar på en presskonferens.
Texas guvernör Gregg Abbott talar på en presskonferens.

Vissa aktörer hyllar satsningen från Vita huset och många har reagerat positivt till nyheterna om Bidens nya policys. Trots detta är det långt från att vara enighet bland politiker. Texas guvernören Greg Abbott skrev på Twitter inför Bidens pressträff att han kommer göra delstaten till en fristad för det andra tillägget i den amerikanska grundlagen.

Trots motståndet är Biden positiv. Han vänder sig i frågan återigen till den breda folkopinion för sina förslag med förhoppningen att ett brett stöd bland väljare kommer ge demokratiska politiker möjligheten att agera utan stöd från andra sidan blockgränsen.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget