Praoprojekt på Järvaskolan väcker framtidsdrömmar

Årskurs åtta på Järvaskolan gör sig redo för att gå ut på sin första praodag på måndag. Läget har pratat med elever som fått praoplatser genom ett skolprojekt.

Alisha Ahmed, Danton Colimon och Sara Kamal framför foton på förebilder i klassrummet.
Alisha Ahmed, Danton Colimon och Sara Kamal framför foton på förebilder i klassrummet.

Praoveckan ingår i ett större projekt som Järvaskolan gjort i samarbete med bland andra Rädda Barnen och Mentor Sverige, en organisation som jobbar med mentorskap för att stärka unga. Åttondeklassarna på Järvaskolan i Kista har fått gå i CV-verkstad, lära sig hur man skriver ett personligt brev och öva på intervjuteknik. Över 40 olika företag har deltagit och eleverna har fått möjlighet att söka prao på något av dem.

Nu är det första gången som projektet genomförs utan pandemirestriktioner och eleverna är glada över att få komma ut på en riktig arbetsplats. En av dem är 14-åriga Danton Colimon som lyckades få en av de mest eftertraktade praoplatserna. Han ska vara på Space Academy, ett digitalt kulturcenter som bland annat har ett av världens största gamingcenter.

Danton Colimon
Danton Colimon

– Det var väldigt sjukt, för det var väldigt många som ansökte till Space Academy och jag fick det. De hade bara två platser, så jag är väldigt glad, säger Danton Colimon.

Danton Colimon är intresserad både av datorspel och teknik och i framtiden drömmer han om att jobba som programmerare eller ingenjör. Därför ser han mycket fram emot sin praovecka, men han är samtidigt lite nervös.

– Jag skulle säga att det är en liten press, men ingen dålig press. Den gör att man försöker göra ett bra intryck. Istället för att bara gå till praoen och vara där vill jag göra mitt bästa, säger Danton Colimon.

Sara Kamal
Sara Kamal

14-åriga Sara Kamal är också taggad på prao. Hon ska vara på Åhléns, något hon tror passar henne eftersom hon gillar att möta nya människor.

– När man praoar måste man vara ansvarsfull. Till exempel komma i tid, bemöta folk på det bästa sättet och kunna kommunicera bättre. Så jag förväntar mig att lära mig mycket om det, säger Sara Kamal.

Hon tror att prao är ett bra sätt för ungdomar att få prova på olika typer av jobb, så att man kan komma fram till vad man vill göra senare i livet. Att praoa på Åhléns är ett steg på vägen, även om Sara Kamal redan har tankar kring vad hon vill bli.

– Jag gillar att göra så att människor mår bra, speciellt efter en situation med min lillebror. När jag var yngre såg jag en läkare rädda min lillebrors liv. Jag skulle också vilja göra det i framtiden, rädda massa folks liv, säger Sara Kamal.

Alisha Ahmed
Alisha Ahmed

Alisha Ahmed, 14 år, har fått prao på Chefakademin. Där utbildas chefer i att bli bättre ledare och de olika avdelningarna jobbar med bland annat samhällsfrågor och juridik. Det här passar Alisha som funderar på om hon vill bli advokat i framtiden. Alisha Ahmed tror att prao är ett viktigt första steg in i arbetslivet, men hon tycker inte att man ska sätta för stor press på sig själv.

– Ta det seriöst men ha samtidigt roligt. Man måste få mer kunskap och erfarenhet, men samtidigt vill arbetsplatsen också se att du inte sätter så mycket press på dig själv. Att du är en lugn människa och stresstålig, säger Alisha Ahmed.

Vissa kanske tänkte innan att de inte kunde få ett så stort jobb eller inte hade så stor framtid

Alisha Ahmed tror att Järvaskolans praoprojekt fått fler elever att se ljusare på sin framtid.

– Vissa kanske tänkte innan att de inte kunde få ett så stort jobb eller inte hade så stor framtid, men det här gav dem en chans att se att det finns stora bolag som de kan arbeta på i framtiden bara de kämpar för det, säger Alisha Ahmed.

Webbfråga Vad hade varit din dröm-prao?

Visa resultat
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget