Populärt men riskabelt med trimmade Epa-traktorer

Epa-traktorer blir allt vanligare, speciellt i mindre städer och på landet. Samtidigt väljer många Epa-förare att trimma sina fordon, så att de går snabbare än vad som är tillåtet. Läget har träffat Emil som har kört trimmat de senaste månaderna.

Emil heter egentligen någonting annat.
Emil heter egentligen någonting annat.

Allt fler Epa-traktorer

Epa-traktorer, eller A-traktorer som de egentligen heter, har ökat de senaste åren. År 2021 fanns det ungefär 43 000 stycken registrerade i Sverige, enligt transportstyrelsen. Förra året införde polisen flera insatser mot fordonen och det kom fram att många av dem var trimmade. En Epa-traktor får framföras i högst 30 kilometer i timmen, men om man trimmar den kan den gå snabbare än så.

Läget har träffat 17-åriga Emil, som egentligen heter någonting annat. Han kör en Volvo xc70 som ser ut som en vanlig bil. De senaste månaderna har det bara varit den röda triangeln på bakrutan som har avslöjat att det är en Epa-traktor. I vintras valde han nämligen att trimma fordonet.

– Jag ville testa på något nytt. När jag trimmade den gick den lika snabbt som en vanlig bil, lika fort som motorn klarar av helt enkelt, säger Emil.

Ett bra hjälpmedel

Han skaffade sin Epa när han precis hade fyllt 15 år. För honom är det ett viktigt hjälpmedel i vardagen.

– När man bor på landet så tar det en stund att ta sig in till stan, så på det sättet är den till hjälp. Sen är det en rolig grej också, jag har flera kompisar som har Epa, säger han.

Emil förklarar att han trimmade Epa-traktorn ihop med några vänner. När man gör det bygger man också en typ av knapp som går att stänga av och på. Den reglerar en spärr som gör att fordonet kan gå från ett trimmat läge till ett icke-trimmat läge.

– Då stänger man bara av knappen om snuten skulle komma, säger Emil.

Här gömde Emil den knapp som gör att man kan reglera trimningen.
Här gömde Emil den knapp som gör att man kan reglera trimningen.

Olyckorna ökar

I samband med att antalet Epa-traktorer blir fler, ökar också antalet olyckor där fordonen är inblandade. Transportstyrelsens statistik visar att 200 personskador inträffade år 2021, där minst en Epa-traktor var inblandad.

På polisens hemsida uppmanas föräldrar till Epa-förare och förarna själva att tänka på säkerheten och därför inte trimma fordonen. Emil är medveten om riskerna men förklarar att det är suget av att testa på något nytt som tar över.

– Även om morsan säger nej så gör man det ju ändå, man vill testa sig fram. Sen har vi ju inte det konsekvenstänkandet som bilchaufförer kanske har, säger han.

Han förklarar att och hans vänner brukar tänka på att inte åka nära andra billister, när de kör trimmat.

Epa-traktorn är från början en bil.
Epa-traktorn är från början en bil.

Slut på trimtriden

För ett par veckor sedan upptäckte Emils pappa att Epa-traktorn var trimmad. Sedan dess kör han den lagligt.

– Pappa la in en spärr så att den inte går att trimma. Så nu går den lagligt, 30 kilometer i timmen, berättar Emil.

Hur känns det?

– Det är lite tråkigt men jag fick ändå testa på det jag ville, säger han.

Emil har bara ett år kvar tills det är dags att skaffa bilkörkort. Det vill han ta så fort han kan.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget