I centrala Stockholm finns en butik som säljer utrustning till hemmabaren. Färgglada glasflaskor med olika typer av smaksättning till drinkar pryder hyllorna. Här finns en mängd olika verktyg, för den som vill kunna fixa drinkar som ett proffs. Det säljs också gräddsifoner och patroner som är tänkta att användas till att göra sprutgrädde. Patronerna innehåller gasen dikväveoxid, eller som de flesta nog känner till den – lustgas.
Detta är en av många butiker där det är lätt att få tag på lustgas. I länder som Finland och Danmark är det olagligt att sälja lustgas i berusningssyfte. Någon sådan lagstiftning finns inte i Sverige idag. Detta ger företag möjlighet att till och med sälja lustgas med tillbehör i syfte att användas på fest för att få ett rus. De butiker som säljer köksredskap marknadsför inte lustgas i berusningssyfte, men det finns onlinebutiker som enbart säljer gasen riktat till festen. Flera av dem erbjuder hemkörning på helgkvällar. En av onlinebutikerna erbjuder expressleverans på fredagar och lördagar klockan 19-03. Då kommer lustgasen hem till dig på en timme.
När Liam var 16 år var han på festival. Det var sommar och fint väder, han och hans kompisar bodde i tält och gick och tittade på artister som uppträdde. På festivalen dracks det inte bara alkohol, utan från ballonger i olika färger andades människor in lustgas som ger ett euforiskt rus. Liam testade också för första gången, och det blev inte den sista.
Det har gått fem år sedan Liam var på festival och testade lustgas första gången. Nu har han fyllt 21 och berättar att lustgas är väldigt vanligt på fest. Han och hans vänner använder det nästan varje gång de dricker alkohol.
– Det blir kanske varannan vecka eller så, säger han.
Det har blivit en normal grej att ta lustgas, och de har inte varit oroliga för att någonting ska gå snett. Liam tycker inte att det känns farligare än att dricka alkohol.
– Det finns inga risker!
Han skrattar och tillägger att han känner till risken att få syrebrist, men att han har hört att det är väldigt ovanligt att någon dör. Han berättar att han själv svimmade en gång när han fyllde en väldigt stor ballong med lustgas och andades in hela. Den händelsen verkar dock inte ha skrämt honom. Han plockar fram ett påskägg som han fick av en kompis under påskhelgen.
Liam och hans vänner har bilden av att inandning av lustgas är i princip riskfritt, men Johanna Nordmark Grass som är överläkare på Giftinformationscentralen berättar hur det egentligen ligger till.
– Det är inte helt ofarligt, säger hon.
Giftinformationscentralen tar emot samtal från både sjukvården och privatpersoner. De svarar på frågor, bedömer, och ger behandlingsråd för akuta förgiftningar. I deras årsrapport för 2020 skriver de att de under året har intresserat sig extra för lustgas.
– Det är mycket som pekar på en ökad användning av lustgas, och vi får in fler och fler frågor om det, även om det fortfarande är på låga nivåer, säger Johanna Nordmark Grass.
Att få lustgas inom sjukvården är ingenting man behöver vara orolig för, säger Johanna Nordmark Grass. Däremot ska man vara försiktig med att använda lustgas för ofta. Att dö av syrebrist är ovanligt, men det finns andra risker med att använda lustgas regelbundet. Lustgas kan ge brist på vitamin B12 som är viktig för bland annat nervsystemet. Vid en stor brist av vitaminen kan nervskador eller skador på benmärgen uppstå. Man kan också få blodbrist. Ibland går det inte att reparera skadorna helt.
– Vissa tänker att de kan ta vitamin B12 som tillskott, och att det då inte är någon fara att fortsätta använda lustgas, men det funkar inte alltid, säger Johanna Nordmark Grass.
Lustgasen kan förstöra vitaminerna som finns i kroppen, så även om det finns vitamin kan kroppen inte använda dem. Dessutom menar Johanna Nordmark Grass att det finns indikationer på att lustgas skulle kunna vara beroendeframkallande.
Exakt hur ofta lustgasanvändning har gett allvarliga skador kan Johanna Nordmark Grass inte säga. Det går inte heller att säga hur mycket lustgas en person kan använda innan skador uppstår. Dock säger hon att personer som redan har brist på vitamin B12, någonting som är vanligt hos till exempel vegetarianer och veganer, har större risk att drabbas.
En av onlinebutikerna som säljer lustgas och erbjuder expressleverans inom en timme skriver på sin hemsida att ”Lustgas är helt lagligt att använda i rekreationellt syfte, det är inte beroendeframkallande och skadar inte kroppen”. Det är inte vad Johanna Normark Grass berättar om riskerna för allvarliga biverkningar och beroende. När butiken får frågan om vilka belägg de har för texten blir stämningen spänd. En person på deras kundtjänst säger att de läst att lustgas inte ska vara beroendeframkallande.
– Men det är klart att man kan bli beroende av allt, tillägger personen.
Vidare säger personen att de precis har startat sidan och missat att ta bort delen om att det inte skadar kroppen. Efter det vill de inte svara på fler frågor. En stund senare är hela texten borttagen.
Om det tillkommer någon lagstiftning i Sverige likt den som finns i några av våra grannländer i framtiden återstår att se. Giftinformationscentralen kommer att fortsätta utreda riskerna med lustgas och hur användningen ser ut framöver, enligt Johanna Nordmark Grass.