Pollenallergiker? Prosit!

Pollensäsongen är igång.
Pollensäsongen är igång.

Våren är här! Men det innebär inte bara sol, sneakers och snabba glajjor.  För många kommer svullna ögon och rinnande näsa med i paketet.

I och med värmen är också den fruktade pollensäsongen igång.

Vanligtvis brukar trädens pollenproduktion komma i spridda perioder mellan januari och mars, men i år har våren varit ovanligt isig och kall. Detta innebär att all pollen nu kommer samtidigt. Klibbal, alm, gräs och björk. I år kommer ingen undan.

- I södra Sverige har både klibbalen och hasseln blommat och i helgen ska det även bli varmare i Stockholm. Då kommer det att dra i gång ordentlig här också. Det blir troligtvis höga halter av klibbal ändå upp till Borlänge och Gävle, säger Pia Östensson, biolog på Naturhistoriska riksmuseet till TT.

Det kommer alltså bli mer pollen under en kortare, intensivare period. För alla som är allergiska mot björkpollen kommer detta år bli en extra tuff period, till skillnad från tidigare år då halten björkpollen varit relativt låg.

Slutet av april väntas bli värst. Därför är det också bra att börja gardera sig redan nu, säger Östensson. På apoteken finns receptfria nässprayer och ögondroppar som hjälper i de flesta fallen. Har du värre symptom kan du besöka vårdscentral och få receptbelagda mediciner.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget