Politik för unga på TikTok

Moderata ungdomsförbundets var först med ett TikTok-konto. Efter ett tag anslöt sig även Socialdemokratiska ungdomsförbundet till appen. Efter många kontroverser har MUF idag avslutat sitt konto, medan SSU har kvar sitt.

Ungdomsförbundens försök till roliga videos går inte alltid hem.
Ungdomsförbundens försök till roliga videos går inte alltid hem.

När SSU i somras började lägga ut videos på TikTok lät några kommentarer så här: “Nej inte ni också”, “Hoppas ni gör bättre ifrån er än muf”, och “Ungdomspartierna spårar”. Även MUF:s kommentarsfält hade en hel del negativa kommentarer innan de tog bort sina videor. På twitter delades en del av förbundets filmer och några kommentarer löd: “Muf har officiellt peakat i cringe”, “Förbjud muf” och “Mina ögon blöder”.

- Det blev inte så bra, säger Matilda Ekeblad, förbundsordförande för MUF.

Matilda Ekeblad förklarar att det finns flera anledningar till att de avslutade sin TikTok. Dels var det appens kopplingar till den kinesiska staten, dels att de inte hittade rätt typ av material till appen. Klimatet på appen är otroligt hårt enligt Matilda Ekeblad och de lyckades inte klura ut hur man ska använda TikTok i politisk kommunikation. Men hon tycker att politik hör hemma på plattformen lika mycket som på andra sociala medier, och säger varken ja eller nej till om de tänker börja använda appen igen i framtiden.

- Vi har en jättestor del av vår målgrupp där.

SSU har däremot inte slutat med TikTok och är nu det enda ungdomsförbundet på appen. Youbert Aziz, kommunikationschef på SSU, berättar att de hade diskussioner inom förbundet innan de startade sitt konto. Det gällde bland annat kopplingarna till kinesiska staten. Men de bestämde sig till sist för att skapa ett konto.

- Vi vill inte vara skälet till att folk skaffar TikTok, men nu när de finns där vill vi kunna möta målgruppen, säger Youbert Aziz.

Youbert Aziz berättar att trots en del negativa kommentarer verkar övervägande delen gilla vad de lägger ut på plattformen.

- Vi får bättre respons där än på till exempel Instagram, säger han.

Webbfråga Tycker du att ungdomsförbunden ska finnas på TikTok?

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget