Polisens huvudvärk: Mytomspunna Emmaboda väcks till liv
Publicerad
Emmabodafestivalen lockade årligen omkring 10 000 besökare. Foto: Pi Frisk/ TT
Den forna Emmabodafestivalen var rikskänd för sin frihetliga stämning, blandade utbud av musik och besökare - och inte minst dekadens med öppen försäljning av illegala droger på festivalområdet. Det senare resulterade i en smäll på fingrarna och indraget polistillstånd. Nu vill initiativtagare återuppliva konceptet under nytt namn.
Det är högsommar 2015. Solen har gått ner och hela Emmaboda kommun är nedsläckt, med undantag för ortsdelen Rasslebygd. Jag befinner mig mitt i ett hav av vinglande festivaldeltagare och i vad som vid snabb anblick tycks vara ett laglöst land. Här passerar tablettpåsar fritt mellan svettiga händer i publiken, några står öppet och spyr på gräsplätten framför stora scenen och hejaropen ekar över skogen. Inte ett spår av vakter så långt ögat kan nå. Det är varmt och fuktigt, de färgglada lamporna från festivalens alla stånd lyser upp den lilla ängen och en pikant doft av öl, cannabis och avlopp är svår att missa. Alldeles strax ska den vid tillfället omåttligt populära gruppen Maskinen inta Emmabodafestivalen. Publikhavet går från att vingla till att fullkomligt vibrera i extas och för att inte falla som en dominobricka behöver man greppa tag i närmsta axel. Trots allt kaos som omgärdar platsen finns här ett märkligt lugn och en påtaglig glädje. Det är en festivalupplevelse att minnas.
Emmabodafestivalen var en av Smålands största festivaler och anordnades traditionsenligt av musikföreningen Vinterbadarna. Vid lanseringen år 1988 var den ursprungligen tänkt som en indiepopfestival, men kom på senare tid att inrikta sig mer på dans och elektroniskt. I nästan 30 år samlades människor från hela landet i Rasslebygd och genom åren har Emmabodafestivalen erbjudit allt från stora internationella artister som Skrillex och Alan Walker till svenska favoriter som Håkan Hellström, Björnstammen och Little Jinder. Även mindre band från olika subkulturer var en vanlig syn.
Sasha Steneram, 22, från Malmö är en festivaldeltagare som hyser varma känslor över Emmaboda. Hon tycker att det bästa med festivalen var blandningen av olika musikband och att det ofta fanns lite mer ‘’tramsiga’’ band som gjorde besöket roligare.
– Ett väldigt roligt minne är när vi såg Basshunter 2017. Vi blev så tramsiga och hypade det hela kvällen i vårt camp. Under konserten kändes det verkligen som att alla var där, säger hon.
Hur kände du när beskedet kom att festivalen skulle läggas ner?
– Jag blev ledsen! Festivalen har gett mig många fina minnen, vänner och jag har till och med blivit kär där en gång. Jag är lite äldre nu så jag hade kanske inte åkt dit ändå, men det är klart att man blir ledsen för alla nyblivna 18-åringar som nu inte får uppleva det.
Sasha Steneram på Emmabodafestivalen. Foto: Privat
Även om Sasha Steneram är besviken över beskedet har hon ändå förståelse för att vissa aspekter av festivalen utgjorde ett problem.
– Jag minns att det var vanligt att festivalbesökare brukade någon form av tyngre narkotika och att det var många minderåriga som lyckades få in alkohol på området. Det är ju väldigt problematiskt, tyvärr.
Anton Eriksson, 25, från Jönköping är en annan Emmaboda-fantast som sörjer. Han berättar att festivalens signum är lycka och gemenskap och att han inte har ett enda negativt minne.
– Jag är oerhört ledsen. Det är en festival jag önskar att alla dekadenta ungdomar ska få uppleva, säger han.
Stoppades av polisen
Och dekadensen fick ett slut. Trots nya åtgärder, bland annat införande av en drogpolicy, blev det inget tillstånd inför 2019 års festival. Anledningen var det höga antalet narkotikabrott.
– Emmabodafestivalen har på något sätt blivit en drogliberal mötesplats istället för en musikfestival, sa polisen Patrik Heimbrand då till Kvällsposten.
Arrangörerna svarade med att de planerar att hitta ett nytt värdland för festivalen, ett annat EU-land där ‘’festivalkulturen fortfarande lever’’. Ännu har ett sådant evenemang inte dykt upp.
Under 2018 års upplaga av festivalen anmäldes drygt 460 fall av narkotikabrott. Foto: Niklas Gustavsson/Rockfoto
‘’Aldrig skådat något liknande’’
2020 ser Emmaboda ut att åter väckas till liv i festivallivets anda. Julia Holm är en av arrangörerna bakom det nya evenemanget Rymdreservatet som kommer att äga rum den sjätte till nionde augusti i neonparken i Rasslebygd. Hon berättar att initiativtagarna såg att markägaren sökte ny arrangör och insåg att detta var deras chans att skapa den festival de alltid hade drömt om.
– Vi är blandade människor från föreningsliv och nöjesbranschen som har arrangerat evenemang tillsammans och på varsina håll, säger hon.
Fokuset kommer att ligga på själva campingfesten dit arrangörer, kollektiv och festfixare själva får skapa egna scener och camps. Besökare kommer kunna bo i anslutning till sin favorit-arrangör. Det som skiljer Rymdreservatet från Emmabodafestivalen är att ingen av de stora scenerna kommer att användas. Man har antagit en restriktiv hållning när det gäller olagliga droger.
– Vi har en drogpolicy och ett samarbete med Lets hear it from the crowd. En metod framtagen av Svensk Live i samarbete med Polisen, Länsstyrelsen, West Pride, Folkhälsomyndigheten m.fl som arbetar preventivt och långsiktigt för att färre personer ska börja bruka narkotika i samband med livemusikevent.
Julia Holms ambition är att festivalen kommer att växa och bli en mötesplats för kreativitet.
– Besökaren kommer kliva in i en ny värld som festival-Sverige aldrig tidigare har skådat. Det bästa med detta är att ingen vet hur det kommer att sluta, avslutar hon.