Polisen står fast: ”Vårt beslut är korrekt”

Beslutet om nekat tillstånd till koranbränning i februari var korrekt. Det menar polisen – trots förvaltningsrättens upphävande av polisens beslut.

Rasmus Paludan bränner koranen.
Rasmus Paludan bränner koranen.

Förvaltningsrätten meddelade idag att man upphäver polisens beslut om förbud mot koranbränningar utanför Turkiets och Iraks ambassader.

Hotbilden mot Sverige har påverkats av tidigare koranbränningar, med den högerextrema politikern Rasmus Paludan i täten. Bränningarna har väckt starka känslor och reaktioner. Polisen menar att framtida koranbränningar sannolikt skulle öka risken för terrorhot. Därför beslutade myndigheten att förbjuda koranbränningar under februari månad. Men enligt förvaltningsrätten har resonemanget inget stöd i lagen.

– Det är en kritik mot Polismyndigheten eftersom förvaltningsdomstolen upphäver polisens beslut. Men samtidigt vidhåller vi att vårt beslut är korrekt fattat, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Ola Österling, presstalesperson polisregion Stockholm.
Ola Österling, presstalesperson polisregion Stockholm.

Nu ska polisen utvärdera domen och det egna beslutet. Österling förklarar att det återstår att se om de tänker överklaga eller låta den vinna laga kraft. Utvärderingen väntas ta upp till tio dagar.

– Vi ska väga bedömning i förvaltningsdomstolen mot vår egen motivering och därefter ta beslut, säger Österling.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget