Polis utreds efter Breonna Taylors död

USA:s justitiedepartement inleder en utredning av polisen i Luisville, Kentucky, efter dödsskjutningen av akutsjukvårdaren Breonna Taylor.

Black Lives Matter-demonstrationer i USA.
Black Lives Matter-demonstrationer i USA.

Dödsskjutningen av Breonna Taylor ägde rum i mars i fjol och har uppmärksammats i samband med det senaste årets protester mot polisövervåld. Taylor skjöts ihjäl i sitt eget hem, och ingripandet har väckt starka reaktioner på sociala medier.

Polis menar att de tog sig in i hennes lägenhet med anledning av en narkotikautredning, men de personer som utredningen kretsade kring var vid tillfället redan gripna. I tumultet som utbröts avlossades totalt 32 skott.

USA:s justitieminister Merrick Garland meddelar att utredningen kommer fokusera på innerstadspolisens arbetsmetoder.

Beskedet kommer en vecka efter att en polis dömts för vållandet av George Floyds död. I samband med domen meddelade justitiedepartementet att en utredning även inleds av polisen i Minneapolis.

Ingripandena mot Breonna Taylors och George Floyds har föranlett en debatt om behovet av att reformera det amerikanska polisväsendet. Båda fallen har fått en central betydelse under Black Lives Matter-rörelsens protester.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget