Polen förbjöd abort, de erbjuder en lösning

Det har gått sex månader sedan Polen nästan helt förbjöd abort. Organisationen Abortion Dream Team säger dock att folkets stöd för säkra aborter ökar.

Protest i Warszawa oktober 2020 mot Polens skärpta abortlagstiftning.
Protest i Warszawa oktober 2020 mot Polens skärpta abortlagstiftning.

— Ansvaret för tillgången till abort vilar just nu på axlarna på informella nätverk, grupper, organisationer och aktivister i Europa som stödjer fri abort, säger Karolina Więckiewicz som arbetar för Abortion Dream Team i Polen.

Abortion Dream Team, ADT, arbetar i Polen med att sprida information och erbjuda rådgivning och hjälp till de som behöver genomgå en abort. De kan se till att man får tillgång till de tabletter man tar för en så kallad medicinsk abort, som man ofta kan göra hemma upp till vecka tolv. De är också en del av det internationella nätverket Abortion Without Borders, AWB. Där hjälper de personer som måste genomgå senare medicinska eller kirurgiska aborter med resa till länder där de kan få hjälp att göra det lagligt.

— Vi är glada att vi kan göra det här så pass framgångsrikt som det är men å andra sidan borde det inte vara såhär, säger Karolina Więckiewicz.

Det var i oktober 2020 som Polens konstitutionsdomstol beslutade att skärpa landets abortlagstiftning. Det är bara tillåtet att göra abort i Polen vid våldtäkt, incest eller om det finns fara för moderns liv. Det är en av Europas hårdaste lagstiftningar och den möttes av stort motstånd i form av demonstrationer både innan och efter beslutet. Lagstiftningen har också fått internationell kritik och diskuterats i EU.

Katarina Więckiewicz berättar att både ADT och AWB blev riktigt stora efter skärpningen.

— Numren till organisationerna stod plötsligt överallt och förbudet ledde såklart till att fler personer behövde hjälp att arrangera sina aborter utomlands.

Sedan beslutet för sex månader sedan har ADT har hjälp 490 personer att genomföra medicinsk abort i Polen och via AWB har de hjälpt 597 personer att resa utomlands för att genomgå en säker abort. Sammanlagt har de stöttat personer ekonomisk med över 900 tusen kronor i rese-, logi- och medicinska kostnader.

På frågan om de upplever hot i sitt arbete svarar Katarina att det händer ibland och kan vara tufft från tid till tid men att hon vet att det finns fler vänner än fiender.

— Antalet nätverk av abortsupportar växer i Polen och det gör oss väldigt glada. Det visar hur viktigt och stort intryck vårt arbete gör.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget