Plastpåseskatten på väg bort

Den uppmärksammade skatten på plastpåsar kan nu vara på väg bort. Regeringen och Sverigedemokraterna är överens om ett sådant förslag i vårbudgeten.

– Så länge inte någon bryter mot överenskommelsen kommer skatten avskaffas eller kraftigt sänkas till januari 2024, säger Oscar Sjöstedt (SD).

Billigare plastkassar från den 1 januari 2024, enligt regeringens vårbudget.
Billigare plastkassar från den 1 januari 2024, enligt regeringens vårbudget.

För tre år sedan infördes en särskild skatt på plastpåsar. Regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna är nu överens om att denna skatt ska ändras från och med nästa år. Det uppger Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomiskpolitiska talesperson.

Mål från EU

Det var i maj 2020, efter ett förslag från Liberalerna, som det infördes en skatt på de plastbärkassar som man köper i affären. Priset höjdes från ungefär tre till sju kronor i många fall. Tanken med skatten var att minska nedskräpningen i haven och naturen – och uppnå EU:s direktiv. Målet från EU är att användningen av plastkassar ska minska. Senast 2025 ska vi använda max 40 stycken per person och år.

Olika åsikter

En undersökning beställd av Naturvårdsverket visar att skatten har haft en tydlig effekt i form av minskad plastpåseförsäljning. Samtidigt ökar försäljningen av papperskassar och rullar med avfallspåsar i plast. Just papperskassarna har fått kritik av vissa forskare för att orsaka mer klimatutsläpp och kräva mer energianvändning än plastpåsarna. Avfallspåsarna har också kritiserats.

– Vi har slutat använda fossilfria plastpåsar och importerar i stället fossilbaserade påsar från Kina som inte omfattas av plastskatten, säger Lars Eriksson, professor i industridesign vid Högskolan i Jönköping, till SVT Nyheter.

Miljöpartiet anser att skatten har varit effektiv för att få ner användningen och närma sig EU:s mål.

– Nu får vi se vad regeringen lägger fram i stället för att vi ska uppfylla de här EU-direktiven, säger Emma Nohrén (MP), ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Klimat
Mer från Läget