Piska eller morot – ska det finnas betygskrav för att få sommarjobb?

Förra veckan startade en hetsig politisk diskussion i Stockholm om betygskrav för kommunens sommarjobb. Blir det ett straff för unga som redan har det svårt eller en motivation att plugga hårdare?

16-åringarna Adam Kihlberg, Mohamed Bahada och Max Löfvenberg har olika tankar om betygskraven.
16-åringarna Adam Kihlberg, Mohamed Bahada och Max Löfvenberg har olika tankar om betygskraven.

Spanar du riktigt noga genom vårens snöstormar kan du ana sommarlovet, långt där borta. Sol, bad, ingen skola – och kanske ett jobb? De flesta kommuner i Sverige erbjuder feriejobb till ungdomar, det vill säga arbete under loven. Jobben riktar sig oftast till dig som är 16 till 19 år gammal.

Matte, svenska och engelska

Moderaterna i Stockholms stad vill införa krav på att elever ska ha godkänt i engelska, matte och svenska för att få dessa jobb. Är du inte godkänd ska du först erbjudas sommarskola. Socialdemokraterna tycker att förslaget är mycket dåligt och att det stänger ute elever som har det svårt. Debatten pågår på flera platser. I Växjö har det sedan 2019 varit krav på godkänt i svenska och matte, men nu kommer kravet att försvinna.

Både bra och dåligt

Solen tittar blygt fram denna eftermiddag i Stockholm. Adam Kihlberg, Mohamed Bahada och Max Löfvenberg, alla 16 år, promenerar genom Gallerian mitt i stan. Alla känner till kommunens sommarjobb och Mohamed Bahada har fått ett i år. Exakt arbetsplats meddelas senare.

- Det känns bra. Det blir nåt inom fritid, berättar han.

Vännerna menar att betygskravet kan göra det svårare för elever som har det tufft, samtidigt som det kan peppa vissa att klara av skolan.

- Det är både bra och dåligt. Alltså, det är ett sommarjobb, deltidsjobb, jag vet inte hur viktigt det är med bra betyg då, säger Adam Kihlberg.

- Vissa kanske har svårt att få godkänt i matte och sånt. Då kanske de vill jobba mer, fortsätter Max Löfvenberg.

Ändra tankesätt med sommarjobb

Killarna äter glass och diskuterar om förslaget kan få fler att klara av skolan. Målet att få ett jobb och pengar kan bli en drivkraft för unga.

- Det blir oftast lättare att uppnå målet om man har en motivation till det, som pengarna, säger Adam Kihlberg.

Mohamed Bahada är ändå tveksam till om det motiverar fler. Blir man underkänd i kärnämnena kan man, förutom att eventuellt gå miste om sommarjobb, inte heller ta examen.

- Om man fattar att man inte får ta studenten, att det inte räcker, så tror jag inte att ett sommarjobb kommer ändra hur de tänker.

Läget väntar på svar från riksdagspartiernas ungdomsförbund om deras åsikter i frågan.

Vad tycker du? Skriv till Läget och berätta!

Mejl: lagetjmk@gmail.com

Instagram: @jmklaget

Adam Kihlberg, Mohamed Bahada och Max Löfvenberg om betygskrav, jobb och motivation.
Adam Kihlberg, Mohamed Bahada och Max Löfvenberg om betygskrav, jobb och motivation.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget