Höga halter av kemikalien PFAS upptäcktes i dricksvattnet i Kallinge 2013. PFAS-föreningen, som representerade 165 personer, stämde det kommunala vattenbolaget Ronneby Miljö och Teknik.
Bolagets VD, Peter Berglin, säger till Läget att dagens besked var väntat.
- I de båda lägre instanserna, tingsrätt och hovrätt, har man dömt i väldigt olika riktning och tolkat svensk skaderätt på olika sätt. Vi välkomnar det här och den kommande processen.
Blekinge tingsrätt beslutade våren 2021 att vattenbolaget var skadeståndsskyldigt men hovrätten över Skåne och Blekinge rev upp domen i december i fjol.
In i kaklet
PFAS-föreningen skriver i en kommentar;
”Vi är glada att Högsta domstolen tagit detta beslut. Nu hoppas vi bara att HD dömer till vår fördel också. Vi kämpar ända in i kaklet och kör på med vår kampanj.”
PFAS står för per- och polyfluorerade alkylsubstanser. Enligt Naturskyddsföreningen har ämnet skapats för att stöta bort smuts, fett och vatten och används i en rad produkter. PFAS har flera negativa effekter på hälsan.
Utdragen process
En nästan 10 år lång process närmar sig nu ett slut.
- Det här är något som hänger över både oss och vår motpart, som ju faktiskt är våra kunder och kommuninvånare. Det får man hantera med verklig respekt. Det handlar inte för vår del om att vinna eller förlora något, utan det ska hanteras på rätt sätt, säger Peter Berglin.