Partierna som vill ha hårdare straff

Paolo Roberto greps av polisen efter ett sexköp på Östermalm i Stockholm.
Paolo Roberto greps av polisen efter ett sexköp på Östermalm i Stockholm.

I efterspelet till den senaste tidens sexköpsrazzior vill nu fem av åtta riksdagspartier se hårdare straff för sexköp. Alla förutom Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet.

Det var natten mellan torsdag och fredag i förra veckan som polisen genomförde en stor sexrazzia på Östermalm i Stockholm. Insatsen vid namn "Insats torsk" ledde till att krögaren och programledare Paolo Roberto greps. Han hade köpt sex för 1.500 kronor av en kvinna som uppges komma från ett av Europas fattigaste länder.

Strax efter lunchtid på måndagen slog polisen återigen till mot en massagesalong på en annan adress i centrala Stockholm. Man misstänker att en omfattande bordell har bedrivits i verksamheten och man grep två personer som senare anhölls på sannolika skäl misstänkta för grovt koppleri. En av dem är polis.

Nu rapporterar P3 att 5 av 8 partier vill se en skärpning av straffet. Idag blir påföljden för ett sexköp böter eller fängelse upp till ett år, men boten ska bort och fängelsestraffet förlängas. Senast hösten 2019 röstade samtliga partier, förutom Vänsterpartiet, mot att ändra straffet till fängelse istället för böter men nu har alltså SD, MP, KD och S ändrat sig.

Socialdemokraternas riksdagsledamot, Fredrik Lundh Sammeli, säger till P3 Nyheter att det behöver göras mer och Vänsterpartiets motsvarighet, Linda Westerlund Snecker är inne på samma spår.

– Man ska inte kunna betala sig fri när man köper en annan människas kropp.

Moderaterna vill endast skärpa straffet vid "allvarligare sexköp" och Centerpartiet röstade vid senaste partistämman nej till skärpningen men ska vara villiga att föra en dialog om regeringen lägger fram ett förslag.

– Poliserna som jobbar med det här avrådde från det, eftersom deras möjlighet att döma strafföreläggande direkt på plats försvinner då. Det skulle innebära att färre skulle lagföras, säger Johan Hedin (C) till P3 Nyheter.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget