Paris tar upp kamp för den fallna katedralen

Fransmännen har samlats för att sörja den fallna nationalklenoden.
Fransmännen har samlats för att sörja den fallna nationalklenoden.

Igår nåddes världen av nyheterna att katedralen i Notre-Dame stod i lågor. Sorg bröt ut och ingenting kändes sig likt. Men redan idag, dagen efter, har fransmännen tagit upp kampen om att återuppbygga deras nationalklenoden.

Paris har under tisdagen vaknat upp till en fortsatt kamp av brandmän för att försöka släcka den katastrofala branden som drabbade Notre-Dame i måndags kväll. Katedralen klassas som ett världshistoriskt monument av Förenta Nationerna och innehar ovärdeliga reliker. Det är oklart exakt vad som har blivit räddat men en sak står säkert - Paris sörjer för deras historiska katedral.

Den brand som tornade upp star före 19 på måndagen tros ha startat på en vind och anledningen till den rapida spridningen ska då ha varit på grund av Notre-Dames tak som är gjort av bjälkar i trä.

Tusentals åskådare hade samlats på Paris gator för att bevittna branden och de fick även se hur den berömda spiran störtade.

- Notre-Dame överlevde alla krig, alla bomber. Vi trodde aldrig att den skulle kunna brinna. Jag känner mig oerhört ledsen och tom, säger Stéphane Seigneurie, en av dem som samlades för att se branden under natten.

Den intensiva insatsen från brandkåren pågick hela natten och det var först vid klockan 02 som tidningen Le Monde kunde rapportera att branden var under kontroll, om än inte släckt. Vice borgmästaren Emmanuel Grégoire sa till tv-kanalen BFM att prioriteten var att rädda så många konstverk som möjligt och flera brandmän som var tidigt på plats rusade in för att försöka rädda några av de ovärderliga föremål som fanns där.

Det är oklart hur många föremål som har överlevt branden men man har lyckats lokalisera några:

• Linnetunikan som bars av en helgonförklarad kung i Frankrike mellan åren 1226-1270.

• Ovärderliga reliker som en bit av korset, en spik från korset och den heliga törnekronan. Föremålen tros komma från korsfästelsen av Jesus.

Båda tornen på den västra fasaden klarade sig trots att man befarade att det norra tornet skulle brinna.

Det är strömmat in med kondoleanser från runt om i världen. Bland annat Stefan Löfven följde branden ”med förskräckelse och förtvivlan”. I en kommentar till TT skriver han: ”Ett av vår civilisations stora mästerverk står i lågor. Vi hoppas att brandmän lyckas med sitt släckningsarbete, att ingen skadas och att Paris invånare känner omvärldens starka stöd.”

Vatikanens talesperson Alessandro Gisotti har sagt att nyheten har spridit chock i påvens närhet och att Vatikanen gärna hjälper till i arbetet med återuppbyggnaden.

"Vi uttrycker vår närhet med franska katoliker och med människor i Paris och vi försäkrar att vi ber för brandmännen och alla dem som gör allt som är möjligt för att hantera denna dramatiska situation", säger han i ett uttalande.

Frankrikes president Emmanuel Macron var på plats i Paris och sa under kvällen att katedralen ska återuppbyggas.

– Notre-Dame är vår stads epicentrum. Hon bär på vår historia. Och nu brinner hon. Men jag vill skicka ett budskap om hopp – det här är allas vår katedral och vi ska bygga upp den igen, sa president Macron.

Nu har en insamling startats för att finansiera återuppbyggnaden och bland annat har François-Henri Pinault, en fransk miljardär erbjudit sig att donera en miljard.

Mer från: Nyheter
Mer från Läget