Paradise Hotel-utredning läggs ner – men beslutet överprövas

Foto: Nent group pressbild

Förra året stoppades en hel säsong av realityshowen Paradise Hotel efter att en manlig deltagare misstänkts för sexuella övergrepp i programmet. Nu läggs förundersökningen ner. Enligt åklagaren går det inte att bevisa att brott har begåtts.

För nästan exakt ett år sedan blev programmet Paradise Hotel en rikssnackis då misstänkta sexuella övergrepp sändes i programmet. En manlig deltagare anklagades av två kvinnliga deltagare för att ha förgripit sig på dem sexuellt, vilket även kunde ses på TV. De två kvinnorna polisanmälde, Paradise Hotel skrotades, och en förundersökning inleddes. I fredags kom beskedet om att förundersökningen läggs ner i brist på bevis – trots att händelseförloppen finns på film.

Kammaråklagare och förundersökningsledare Charlotte Frisack Brodin skriver i ett pressmeddelande:

”Nu har alla förhör med de inblandade personerna hållits och min bedömning är att jag inte kan bevisa att brott har begåtts. Bevisningen är inte tillräckligt stark för att styrka brott, förundersökningen läggs därför ned.”

Begäran om överprövning

De två kvinnorna representeras av advokat Elisabeth Massi Fritz, som skriver i ett mail till Aftonbladet att de är besvikna över att förundersökningen läggs ner. Hon menar att det går att styrka brott i båda fallen, bland annat på grund av vittnesmål och att de misstänkta övergreppen är dokumenterade på film.

Elisabeth Massi Fritz bekräftar för Läget att det idag på morgonen lämnats in en begäran om överprövning i båda fallen. Det innebär att ett beslut som fattats av åklagare granskas av en högre åklagare, och att beslutet eventuellt ändras.

Ny säsong i annat format

Efter att ha haft uppehåll sedan säsongen med de misstänkta övergreppen, kommer Paradise Hotel tillbaka i ny skrud i höst. Realityprogrammet, som nu får namnet ”Paradise”, ska göras om för att bättre passa in i vår samtid. Bland förändringarna finns att tjejer och killar inte längre måste bilda par med varandra, dubbelsängar ersätts med enkelsängar och temaveckorna ska behandla nya ämnen och dilemman.

I den norska versionen av Paradise Hotel måste deltagarna göra ”tummen upp” mot kameran innan de har sex, för att inte produktionen ska gå in och avbryta. Den svenska produktionen har inte sagt att liknande samtyckeskrav kommer förekomma i nya ”Paradise”.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget