Söndagen 8 januari hittades en åttaåring död i en bostad i Luleå. Hans pappa åtalas idag för mord. Det hela uppdagades efter att sonen skulle umgås med sin pappa i två timmar och mamman larmat polisen när han inte kom hem igen.
Efter föräldrarnas skilsmässan 2015 hade mamman ensam vårdnad om barnet. Men en prövning i domstol före jul gav pappan rätt att spendera ett par timmar med honom varannan vecka.
De kräver förändring
Omgivningen har reagerat starkt efter nyheten om det förlorade barnet. Nu kräver pojkens familj och nätverket lex Tintin, efter pojkens smeknamn, en ny lagstiftning. En lex Tintin, för att inte fler barn ska gå samma, tragiska öde till möte. Lex-lagstiftningarna ska skapa trygga och säkra förhållanden för personer inom omsorgsverksamheter, samt skydda mot lidande och missförhållanden.
Även om det är ovanligt att det går såhär långt, befinner sig många barn idag i liknande situationer som pojken innan sin död. Skadorna syns inte alltid utanpå men kan påverka måendet.
Barn har alltid rätt till föräldrar men föräldrar har inte alltid rätt till barn
Arbetet med lagförändringen består av flera delar. Det pågår parallellt i flera olika departement i regeringskansliet. Enligt socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) är lex Tintin en väldigt starkt prioriterad fråga. Det handlar om att lyfta barnet som sin egen rättighetsbärare.
– Det betyder att barnets rättigheter ska gå före vårdnadshavarens. Barn har alltid rätt till föräldrar men föräldrar har inte alltid rätt till barn, säger socialtjänstministern.
Vi kallar det för tvångsumgänge, paradoxen att samhället säger att personen är så farlig att du inte kan bo kvar i ditt egna hem men du måste ändå träffa förövaren
Barnen tvingas träffa sin förövare
Många kvinnor, liksom pojkens mamma, kommer till skyddad boende med sina barn. Ungefär en tredjedel av de barnen träffar fortfarande båda sina föräldrar, enligt Unizon som är ett riksförbund för över 130 kvinno-, tjej- och ungdomsjourer från hela landet.
– Vi kallar det för tvångsumgänge, paradoxen att samhället säger att personen är så farlig att du inte kan bo kvar i ditt egna hem men du måste ändå träffa förövaren, säger Olga Persson, ordförande i Unizon, till Aftonbladet.