Pandorna lyckades para sig när djurparken stängde

Djurparken Ocean Park i Hong Kong har stängt på grund av coronaviruset. De två pandorna Ying Ying och Le Le tog tillfället i akt och lyckades para sig.

Paret behövde lite lugn och ro för att komma i rätt stämning.
Paret behövde lite lugn och ro för att komma i rätt stämning.

Pandorna har bott på djurparken i 14 år och i måndags lyckades de äntligen para sig – efter att ha försökt i tio år. I ett pressmeddelande berättar Ocean Parks chef Michael Boos att den framgångsrika naturliga parningsprocessen är otroligt spännande, eftersom chansen för dräktighet är större vid naturlig parning än genom konstgjord befruktning.

Pandornas naturliga parningssäsong pågår mellan mars och maj och honan är bara mottaglig för parning i två till tre dagar. Personalen har därför övervakat pandorna noggrant och i slutet av mars kunde de se hur Ying Ying och Le Le började pandaflirta.

– Ying Ying har spenderat mer tid lekandes i vattnet och Le Le har lämnat doftmarkeringar och letat efter Ying Yings doft i området, berättar djurparken.

Om parningen leder till en efterlängtad pandabebis återstår dock att se. Pandor kan vara dräktiga i upp till 11 månader, men någon unge syns inte på ultraljudet förrän omkring 14 till 17 dagar före födseln.

– Vi hoppas få ge er ett glatt besked senare i år och fortsätta att bidra till bevarandet av den här sårbara arten, säger Michael Boos.

Mer från: Nyheter
Mer från Läget