Pandemin syns i barn- och ungdomsböcker

Covid-19 och pandemier är nya teman i böcker för barn och unga. Vissa böcker gjorde det medvetet, medan andra hamnade helt rätt i tiden av en ren slump.

Virus, sjukdomar och hygien syntes i bildböcker förra året.
Virus, sjukdomar och hygien syntes i bildböcker förra året.

Förra året kom det ut fler böcker om virus, sjukdomar och hygien. Covid-19 och pandemier är nya teman i barnböcker och syns i 20-25 titlar. Det visar Svenska barnboksinstitutets (SBI) Bokprovning 2021. Lillemor Torstensson, kommunikatör på SBI, berättar att coronapandemin var tydligast i bildböcker för de yngre barnen.

– Det var en bok om att toalettpapper tog slut, säger Lillemor Torstensson.

Under våren 2020 berättade medierna om att människor köpte upp toalettpapper i mataffärerna. Som svar på det kom bildboken Clara & viruset. Jakten på toapapper. Många av böckerna vill förklara vad en pandemi är och hur du kan undvika att bli sjuk. Några visar hur du ska tvätta händerna, som Lär dig tvätta händerna av Millis Sarri.

Bibliotekarien Li Malm märkte att böckerna som kom i början av pandemin fick ett bra mottagande.

– Jag upplevde att den hade lite lugnande verkan på föräldrar och barn. Men efter det har folk lite tröttnat på pandemi tror jag, säger Li Malm.

Hon menar att de böckerna som kom om att tvätta händerna var "hastverk" och därför saknade bra konst. En stor favorit var istället boken Stora faran av Matilda Ruta, som av en slump kunde kopplas till pandemin. Li Malm tror att den kan sätta ord på rädsla och oro, som barn kan känna när vi tvingas hålla avstånd från varandra.

För äldre barn var temat mindre uppenbart enligt SCB.

– Två ungdomsböcker handlar om en situation lik pandemin men utspelade sig i en fiktiv framtid. Det är mest en slump att de kom, säger Lillemor Torstensson.

Böckerna heter Röd zon samt Sara och spanska sjukan. SCB har sett tecken på att fler böcker om pandemin för barn och unga kommer komma.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget