En stor del av en individs personlighet och värderingar formas mellan åldrarna 16 och 24 år, visar forskning.
– Det handlar om saker som musik och klädstil, men också om hur man ser på världen. Det förändras inte så mycket senare i livet, säger Anders Parment som är generationsforskare vid Stockholms universitet.
Det finns flera exempel på detta i historien. Efter Berlinmurens fall blev ungdomar mer öppna till globalisering och efter mordet på Kennedy tappade ungdomar hopp om framtiden.
Anders Parment är övertygad om att coronakrisen kommer bli dagens ungas motsvarighet till Berlinmurens fall.
– Jag tror att de som nu är mellan 16 och 24 år kommer att bli mer oroliga och inte se globaliseringen som enbart positiv. Men många kommer nog att bli mindre stressade och mer inriktade på hållbarhet och digitalisering, säger han till TT.
Slår mot ungas ekonomi
Ungas ekonomi kan påverkas mest av coronakrisen, menar Jens Magnusson, privatekonom på SEB. När arbetsmarknaden drabbas märks det mest för de som söker sommarjobb och praktiker.
– Många klassiska sommarjobb och praktikplatser försvinner, vilket gör att många unga missar en inkomst och får en rad mindre på cv:t. Dessutom blir konsekvensen att fler väljer att plugga och då blir det större konkurrens om platserna där, säger Jens Magnusson.
Kan bli enklare att komma in på bostadsmarknaden
Jens Magnusson menar att något positivt som kan komma ur coronakrisen är att det blir billigare att komma in på arbetsmarknaden.
– Det kan bli något billigare att komma in på bostadsmarknaden. Men de som drabbas värst av sjunkande priser är de som precis köpt sin första bostad, om marknaden vänder neråt kan de i värsta fall tvingas sälja till ett pris som inte täcker de lån man tagit, säger Jens Magnusson.
Hur allvarligt det hela blir beror helt på hur länge krisen varar.
– På kort sikt är det ingen större fara, ett missat sommarjobb förstör inte ett arbetsliv. Men om krisen blir utdragen kan den yngre generationen få stora problem.