"Palmemordet får en lösning"

Magasinet Filter pekar i sitt senaste nummer ut en möjlig gärningsman till Palmemordet. Mannen, som kallades "Skandiamannen", hade både motiv och rätt sorts vapen. Förundersökningsledare Krister Petersson uppger för Läget att han tror att mordet kommer bli uppklarat.

Olof Palme
Olof Palme

Mannen som nu pekas ut som eventuell gärningsman till Palmemordet figurerade tidigt i utredningen. Han kom att kallas "Skandiamannen" för att han arbetade på Skandia. Mannen befann sig på mordplatsen och enligt tidningen Filter hade han tillgång till samma sorts vapen som Palme sköts med.

Dagen efter mordet ringde mannen själv till polisen och angav att han var ett vittne och stämde in på det signalement som polisen gått ut med. Mannen förekom i polisens förundersökning kring Christer Pettersson och flera arbetskamrater till mannen förhördes för att kartlägga hans rörelser under mordkvällen.

– Jag kan inte kommentera vilka personer som förekommer i utredningen, säger åklagare Krister Petersson som är förundersökningsledare för Palmemordet.

– Kan du bekräfta uppgifterna att "Skandiamannens" före detta hustru har förhörts av Palmegruppen?

– Jag kommenterar ingenting i det fallet med hänsyn till förundersökningssekretessen, säger Petersson.

– Tror du att Palmemordet får en lösning?

– Ja, det tror jag. Jag ser ljust på det.

– Hur snart kan Palmemordet bli löst?

– Så snart som möjligt, i alla fall innan jag går i pension, och det är om nio år, säger Petersson.

– Är du mer positiv till att Palmemordet får en lösning idag än du var förra hösten?

– Ja, det är jag.

Hur kommer det sig?

– Vi gör framsteg varje dag och det har framkommit nya saker, säger Petersson.

– Tror du att ni kommer kunna åtala någon för Palmemordet?

– Det kan jag inte svara på i dagsläget. Det beror på om gärningsmannen och eventuella medhjälpare är i livet. Annars får man lösa det på annat sätt, säger Petersson.

– Hur skulle den lösningen se ut?

– Just nu har jag ingen bra lösning, det har jag inte klurat ut än. Men det är inte så bra om det förblir en sekretessbelagd förundersökning, säger Krister Petersson.

Förundersökningsledare Krister Petersson
Förundersökningsledare Krister Petersson

Enligt Filter utreds "Skandiamannen" sedan förra året som gärningsmannen bakom Palmemordet. Mannens före detta fru har bekräftat att Palmegruppen i höstas höll två förhör med ingående frågor och till Aftonbladet uppger kvinnan att hon förhördes på nytt i förra veckan. "Skandiamannen" avled år 2000.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget