En halv miljon äter p-piller i Sverige. Enligt Lägets enkätstudie följer inte ens hälften av de svarande de nya rekommendationerna om hur man ska äta dem. Över en tredjedel känner att de inte fått tillräckligt med information från barnmorskor.
– Jag tycker att förvirringen har varit skitjobbig, säger Tyra Jangestig.
Saga 17, Tyra 19, Elin 19, utanför Sjölins gymnasium.
Foto: Tea Regell
Utanför Sjölins gymnasium sitter Tyra Jangestig, Elin Fornstedt och Saga Wahlgren och solar sig på trappan. Alla tre har ätit p-piller i ungefär två år. De tycker att de fick bra information om p-pilleranvändningen, förutom när det kom till en sak: sockerpillerna.
– Vi har pratat med varandra om hur man egentligen ska äta sockerpiller. Det är tack vare att ni berättade för mig som jag vet att man bara behöver ta fyra sockerpiller, säger Elin till sina vänner.
Onödiga blödningar
De flesta p-pillerkartorna har fyra till sju sockerpiller, med tanken att man ska göra ett uppehåll med hormontabletterna och få en blödning varje månad. För cirka fem år sedan kom nya direktiv om att börja med långcykelanvändning, vilket innebär att man ska slå ihop kartorna och hoppa över sockerpillerna tills man får en mellanblödning och därefter ta fyra dagars uppehåll med p-pillerna.
Överläkaren Helena Kopp Kallner berättar att man alltid vetat om att det är onödigt för kvinnor att ha en blödning varje månad. Men på 60-talet designade man dem på det viset för att de skulle bli kulturellt accepterade.
Informationen förvirrar
Trots nya direktiv står de gamla rekommendationerna i bipacksedlarna kvar. Även 1177 upplyser inte om att långcykelanvändning är det som rekommenderas utan skriver istället: “Det varierar mellan olika slags p-piller hur du ska göra. Läs i bipacksedeln vad som gäller för ditt p-piller, eller fråga den som skrev ut dina p-piller.”
Kopp Kallner tycker det är en dålig rekommendation. Dessutom leder det till att den tillgängliga informationen om användandet av sockerpiller blir flertydig.
– Det är jättetråkigt om man tycker att det är förvirrat, det ska det inte vara, information från läkare och barnmorskor ska vara entydig, säger Kopp Kallner.
Helena Kopp Kallner är överläkare i gynekologi.
Foto: Privat
Onödigt att ändra bipacksedlarna
Varför bipacksedeln inte ändrar rekommendationen beror på att läkemedelsbolagen skulle behöva göra om studierna.
– När man gjort en bipacksedel så kan man inte ändra på den bara för att det kommer ny kunskap utan man måste göra om studierna vilket kostar massa pengar. Det är inte lönsamt för läkemedelsbolagen då p-piller är för billigt. Det är absolut en kostnadsfråga för läkemedelsbolagen, säger Kopp Kallner.
Vill ha bättre information
De tre gymnasieeleverna Tyra, Elin och Saga önskar att de blivit informerade om varför det är bättre att slå ihop kartor och endast ta fyra dagars uppehåll vid mellanblödning.
– Jag tycker att förvirringen har varit skitjobbig. Det är otydligt om man ska ta sockerpillerna överhuvudtaget och hur länge man ska ta dem. Jag har behövt googla mig till mycket när jag känt mig paranoid, berättar Tyra.
Enkätens siffror är ”dåliga”
I Lägets enkätstudie där 214 frivilliga deltagit, svarar en tredjedel att de upplever att de inte fått tillräcklig information om hur de ska äta sina sockerpiller. En siffra som professor Kristina Gemzell Danielsson tycker är dålig.
– Det är superviktigt att man förstår hur man ska använda sina piller för att undvika graviditet, säger hon.
Enkäten visar dessutom att mindre än hälften använder långcykelanvändning.
Resultat från Lägets enkätstudie.
Fyra eller sju piller?
Olika kartor har även olika många sockerpiller, vissa har fyra och vissa har sju. Kopp Kallner berättar att de modernare p-pillerna har fyra stycken sockerpiller då uppehåll på sju dagar gör preventivmedlet mindre effektivt.
– Det är jättedåligt att ta sju dagars uppehåll. Det är därför vi uppmanar kvinnor att de ska äta ihop pillerna för att vi vet att det höjer effektiviteten, man blöder mindre, man får mindre ont och mindre humörsvängningar, säger Kopp Kallner.
Sämre skydd
Tyra, Elin och Saga hade ingen aning om att man får ett sämre skydd om man äter sju sockerpiller istället för fyra.
– Jag har aldrig hört eller aldrig läst att man får ett sämre skydd om man äter sju. Varför har de då sju på kartan? frågar sig Tyra.
– Om man inte vet om att man har ett sämre skydd, samtidigt som man är van att ha oregelbundna blödningar så kanske man inte tänker att det finns en risk att man kan bli gravid, inflikar Saga.
Vad görs åt problemet?
Gemzell Danielsson säger att Svensk förening för obstetrik och gynekologi jobbar för att nå ut med rekommendationerna.
Kristina Gemzell Danielsson, professor och överläkare.
Foto: Privat
– Vi ordnar utbildningar för gynekologer och barnmorskor och vi skriver riktlinjer som ger tydliga råd om att långcykelanvänding är bra. Det är svårt att nå ut till alla men jag tycker att de flesta barnmorskor och gynekologer jag träffar är medvetna om detta.
Faktaruta
P-piller - ett preventivmedel i tablettform som innehåller hormoner.
Sockerpiller - placebotabletter som inte innehåller några hormoner och som framkallar blödning.
Mellanblödning - blödning som kommer mellan mensen.