Över en halv miljon har anmält sig - för att plocka skräp

Trots att det är olagligt att skräpa ned i Sverige, så slängs det idag mängder av skräp i stadsmiljöer och naturen. Med kampanjen Skräpplockardagarna, som nu är i full gång, vill stiftelsen Håll Sverige Rent motverka detta.

– Om man som ung funderar mycket på utmaningarna med klimatet, kan det kännas väldigt bra att faktiskt göra något konkret, säger Pontus Tengby, PR-och policyansvarig för Håll Sverige Rent.

Över en halv miljon har anmält sig för att plocka skräp under Skräpplockardagarna.
Över en halv miljon har anmält sig för att plocka skräp under Skräpplockardagarna.

Varje år arrangerar Håll Sverige Rent Skräpplockardagarna, en kampanj riktad till barn och unga med syfte att utbilda om nedskräpning i naturen.

Inte barnens ansvar att städa upp

Trots att kampanjen konkret går ut på att plocka upp skräp, poängterar Pontus Tengby att huvudsyftet med aktiviteten är att unga får lära sig om nedskräpning och hur det kan förebyggas.

– Det är inte barnens ansvar att städa upp, men själva aktiviteten är en bra ingång till frågor kopplade till klimatet, säger han till Läget.

Utbildning - på många olika sätt

I samband med skräpplockningen undervisar skolor om nedskräpning på olika sätt. Enligt Pontus Tengby kan man exempelvis i undervisningen prata om hur de olika materialen som man hittar påverkar naturen. Eller så kan man bygga saker och göra konst av det insamlade skräpet. I samarbete med Tekniska Museet har Håll Sverige Rent startat initiativet skräpslöjd, där skolor kan delta och samla in och sortera skräp, för att skapa något med den insamlade plasten.

Pontus Tengby, PR- och policyansvarig för Håll Sverige Rent.
Pontus Tengby, PR- och policyansvarig för Håll Sverige Rent.

Över en halv miljon anmälda

Just nu är över 610 tusen anmälda till Skräpplockardagarna 2023, och förra året deltog nästan 800 tusen i aktiviteten. Pontus Tengby tror att en anledning till att deltagandet är så stort är skolornas intresse för den här typen av aktivitet.

– Intresset bottnar i att man i skolan vill hitta konkreta pedagogiska aktiviteter. Det är enkelt att plocka skräp, men man lär sig samtidigt mycket om problemet, avslutar han.

Ämnen i artikeln
Mer från: Klimat
Mer från Läget