Över 1000 unga har kidnappats av Boko Haram

Det är mestadels kvinnor som kidnappats av Boko Haram. Kvinnorna som kidnappas brukar oftast säljas som fruar inom gruppen.
Det är mestadels kvinnor som kidnappats av Boko Haram. Kvinnorna som kidnappas brukar oftast säljas som fruar inom gruppen.

FN uppger att över 1000 unga i Nigeria har kidnappats av extremistgruppen Boko Haram. Men detta är bara antalet FN känner till. Den verkliga siffran kan vara mycket högre.

I ett uttalande säger FN att man kan bekräfta att över 1000 unga har kidnappats av nigerianska terrorrörelsen Boko Haram sedan 2013. Främst har gruppen gått till attack mot skolor, och kidnappat ungdomarna när de befunnit sig i skolan. Även om FN kunnat bekräfta att det är minst 1000 ungdomar som har kidnappats, så tillägger FN att de gentligen kan vara många fler som har blivit offer för Boko Harams attacker.

Gruppens namn, Boko Haram, betyder bokstavligen "västerländsk utbildning är förbjuden" på det nigerianska språket hausa. Gruppen riktar in sig på skolor med utbildning som de upplever har inslag av kristendom, och har hittills förstört ungefär 1 400 skolor. Gruppens mål är att göra Nigeria till en islamsk stat, och för att uppnå sina mål har Boko Haram mördat minst 200 000 människor, och tvingat minst två miljoner människor att lämna sina hem till följd av attackerna. Gruppen blev känd internationellt efter en attack mot en skola i den nigerianska staden Chibok under 2014, då 276 av skolans kvinnliga elever blev kidnappade. Detta ledde till att hashtaggen #BringBackOurGirls bildades på internet, där kändisar som Michelle Obama, Malala Yousafzai, och Ellen DeGeneres protesterade mot kidnappningen av eleverna.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget