Österrike vill förbjuda barn att bära slöja

Sebastian Kurz (ÖVP) och Heinz-Christian Strache (FPÖ)
Sebastian Kurz (ÖVP) och Heinz-Christian Strache (FPÖ)

Tjejer under tio år ska inte längre få bära slöja i skolan - om Österrikes regering får igenom sitt förslag.
– Slöja på små barn har definitivt ingen plats i vårt land, sa landets förbundskansler Sebastian Kurtz som får kritik för utspelet.

Under onsdagen presenterade Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz ett omdiskuterat förslag. Landets regering, som leds tillsammans av högerpopulistiska FPÖ och konservativa ÖVP, vill förbjuda tjejer under tio år att bära slöja i för- och grundskola.

– Vårt mål är att undvika en utveckling av parallella samhällen i Österrike, sa Kurtz. Han påstod under en presskonferens med sin vice-förbundskansler Heinz-Christian Strache att slöjorna vållade problem i skolorna men kunde inte presentera några siffror eller bevis på det, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Får kritik

Österrikes muslimska paraplyorganisation IGGÖ har enligt DN kritiserat förslaget. De menar att det kommer vara mer till skada än till hjälp och att dialog med berörda skolor istället är den rätta vägen att gå. Det är inte så många tjejer under tio år som bär slöja i den åldern, utan det blir först vanligare i tidiga tonåren.

Förslaget ska presenteras i sin helhet till sommaren.

Styrande i Österrike har fått kritik för islam-kritiska förbud tidigare. För ett halvår sedan införde den förra regeringen ett förbud i landet som innebar att man inte får bära heltäckande klädsel på offentlig plats. Förbudet har också blivit förlöjligat av kritiker, då en av de första som bötfälldes var en reklam-utdelande man i hajdräkt.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget