Ostädad toalett och smutsiga sängkläder: första klass ombord på nattågen

Brister ombord på nattågen har lett till över tre miljoner kronor i böter för svenska SJ och norskägda Vy. Sedan december 2020 bemannar de sträckorna Stockholm-Narvik och Göteborg-Åre - ofta med smutsiga tåg.

Stopp i avlopp, avstängda toaletter och förseningar är vanliga problem för den som reser med nattågen norrut. Magdalena Hagman från Arvidsjaur reser ofta för att besöka släkt och vänner och under en resa blev hon sjuk. Därför bokade hon en egen kupé i första klass för 3 000 kronor: ett beslut hon aldrig kommer fatta igen.

Foto: Privat/DN

Ingrodd smuts och fläckiga sängkläder

– Det var jättehemskt. Sängkläderna hade fläckar, toaletten var ostädad och när jag drog med skon i dammet på golvet, var det ingrott. Det var jättesmutsigt, säger Hagman till DN

Foto: Privat/DN

Hon kontaktade Vy som gav henne 10 procent av kostnaden tillbaka. Senare menade Vy att EU:s regler om rättigheter och skyldigheter för tågresenärer inte ger rätt till ersättning för dålig städning, men gav henne ändå ytterligare 700 kronor i ersättning.

– Jag läste det om EU flera gånger och tänkte att de borde hålla rent för sina kunders skull, inte utifrån vad EU:s regler säger att de måste eller inte måste göra, säger Hagman till DN.

Säkerhetsrisker

Resenärer vittnar även om säkerhetsrisker och saker som är trasiga. Något som resenären Gunita Cruse Ståleby varit med om när en vuxen familjemedlem föll handlöst i golvet från en våningssäng. Skyddet vid sängens kant var trasigt och hade lagats med ett hårband. Nu reser familjen med egna spännband.

Foto: Privat/DN

Böter på tre 3 miljoner

Trafikverket äger SJ:s och Vys fordon. Om operatörerna inte sköter sig delar Trafikverket trafikverket ut viten: hittills tre miljoner kronor. Dan Lundholm, handläggare på Trafikverket, vet att tågen är gamla och slitna:

– Jag vill betona att vi från Trafikverket inte är missnöjda med hur operatörerna sköter tågen, säger Lundholm till DN.

Däremot menar Lundholm att smutsiga tåg inte är acceptabla. Trafikverket håller på att upphandla nya tåg för miljardbelopp. När de är på plats är oklart.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget