Oroligt i Göteborg – flera allvarliga brott i veckan

Kvilletorget i Göteborg.
Kvilletorget i Göteborg.

Flera tyngre våldsbrott har i veckan rapporterats i Göteborg.

På natten till måndagen förra veckan har Läget tidigare rapporterat att det skjutits mot en lägenhet i Hisingen i Göteborg.

Senare samma dag greps en hotfull man vid Brunnsparken med en kniv. Mannen är misstänkt för brott mot knivlagen, våld/hot mot tjänsteman och skadegörelse. Innan mannen blev gripen ska han ha hotat allmänheten och ordningsvakter samt skurit sönder däck på parkerade bilar, enligt ett pressmeddelande från polisen.

Den 18 maj sköts det vid räntmästaregatan i Kålltorp. De misstänkta skulle ha försökt köra på två poliser som avlossats sina tjänstevapen mot fordonet. Inga människor blev skadade. Ingen är gripen i nuläget men utredningen fortsätter. Brottsrubriceringen är försök till mord eftersomde misstänkte körde mot poliserna.

Den 19 maj grips en misstänkt för grovt olaga hot och misshandel. Denna gång är det på Torslanda torg, och fyra personer skulle ha bråkat. De uppgifter polisen får först är att någon av de involverade ska ha kniv. Två av de misstänkte flyr från platsen och de resterande två blir säkrade av polisen i anslutningen till platsen. I nuläget verkar ingen vara skadad.

Den 19 maj på torsdagskvällen ska två personer blivit knivskurna i Kvillebäcken. En behövde åka till sjukhuset med ambulans. Dådet ska ha skett utomhus och en bil ska ha setts lämna platsen i samband med händelsen. Polisen har gjort flera husrannsakningar, då brottsrubriceringen är försök till mord, men ingen person är gripen i nuläget.

Det är svårt att veta varför det har skett en högre brottsfrekvens i veckan, menar Christer Fuxborg, presstalesperson för Polisen region väst till Läget. Polisyrket är ett jobb som förändrar sig hela tiden och ibland kan det helt enkelt vara en högre brottsfrekvens.

Gällande om de brott som begåtts varit inkopplade i gängkriminalitet är svårt att säga i ett tidigt skede, även om den tanken spelar roll för myndigheten. På grund av att appen encrochat, berättar han, som tidigare knäcktes av internationell polis, blev tillgänglig för Polisen har fler människor gripits än tidigare.

–Att fler människor grips kommer kanske innebära att folk är mer försiktiga och tänker efter innan de begår brott. De kanske inte är så säkra som de tidigare trott, säger Christer Fuxborg.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget