Öppnar upp för begravning utomhus

Svenska kyrkan börjar med utomhusbegravningar.
Svenska kyrkan börjar med utomhusbegravningar.

På flera ställen i landet öppnas nu möjligheten för att hålla begravning utomhus. I Partille ställs idag upp ett stort tält på kyrkogården.

– Jag tror det kan bli jättefint, säger Mats Algotson.

Att gå på en begravning är viktigt för många, att få ett ordentligt avslut, ett sista hejdå. När coronan härjar på varenda plats vi rör vid är det ibland klokast att stanna hemma från ett sådant farväl. Kanske vara med på länk, kanske inte vara med alls. På flera ställen i Sverige öppnar ett nytt alternativ för den som vill, det blir utomhusbegravning.

100 kvadratmeter tält

– När vi tänkte utomhusbegravning såg vi ju regn framför oss, så då ordnade vi med ett tält, säger Mats Algotson kyrkoherde i Svenska kyrkan i Partille.

Med utsikt över dammen på Kvastekulla griftegård kommer det 100 kvadratmeter stora tältet, inrett med golv, idag stå färdigt. För att minska risken för spridning av smitta saknar tältet väggar. Stolarna kommer att vara glest placerade och antalet gäster är max 45.

Ceremonin kommer innehålla marginella skillnader från ett i kapell eller en kyrka.

– Det kommer ju att vara kallare, så man får kanske ta jackan på sig. Sen finns det ingen orgel men vi har elpiano. I övrigt ser jag ingen större skillnad, ordningen är densamma och det kommer finnas möjlighet till solist precis som vanligt, säger Algotson.

Idén sprider sig

Det var efter förfrågan från en begravningsbyrå som idén tog fart i Partille. Än så länge har de bara en bokning och kan inte avgöra hur stor efterfrågan är. Planen är att erbjuda begravning utomhus i två månader för att sedan utvärdera.

Svenska kyrkan erbjuder eller är på gång med att erbjuda utomhusbegravningar även på dessa ställen: Lund, Skara, Sollentuna, Spånga-Kista, Gävle, Örebro och Falun.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget