Om vi ändå slapp vintermörkret. Eller?

Äntligen är vårsolen här. Solglasögonen åker på och vinterjackan av. Människor känns glada och uppspelta. För många är drömmen att alltid ha det så, men studier visar att det inte skulle göra oss lyckligare.

Efter ett halvår i mörker får svenskarna äntligen möta lite ljus. Trots att vinterkyla kan vara deprimerande så är de just kontrasterna som gör oss lyckliga, detta hävdar Katarina Blom, legitimerad psykolog och expert på lycka.

- Man tittade på lyckonivåerna i Kalifornien, där solen jämt lyser, jämfört med på östkusten där det är kallt och växlande. De som flyttade till solen trodde att de skulle bli lyckligare, men det blev de inte. Man vänjer sig vid vädret.

Istället menar hon att det ofta är beteende som vi förknippar med fint väder som gör oss tillfredsställda i längden. Vid varmare grader umgås vi och är ute i naturen mer.

- Mitt råd är att försöka påverka välbefinnandet genom att verkligen göra det vi mår bra av oavsett väder. Generellt sett handlar det om att ta vara på relationer med andra och umgås, och också att motionera och vara ute.

Det går även att skapa kontrasterna i vardagen.

- Om man står ut med obehaget av vädret och ändå gör det man vill göra, som att springa ute i dåligt väder, då får man också en kontrastverkan då man kommer in i värmen efteråt. Den variationen gör oss också tacksamma, säger Katarina Blom.

Människor i Kalifornien behöver inte vara lyckligare bara för att de får mer sol.
Människor i Kalifornien behöver inte vara lyckligare bara för att de får mer sol.
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget