”Om huset brinner kan vi inte knacka försiktigt på dörren”

Debatt gällande miljön bidrog till skrik och rop i riksdagen.

 - Vår kommunikation måste stå i proportion till hotet, säger forskaren Jeannette Eggers.

Minst tre aktivister släpades ut av skyddsvakter enligt TV4.
Minst tre aktivister släpades ut av skyddsvakter enligt TV4.

Klimat- och miljö­ministern Romina Pourmokhtaris (L) höll debatt om IPCC:s rapport när hon upprepat blev avbruten. Det var åhörare som började ropa från riksdagens läktare.

Det var enligt SVT ett 20-tal forskare från olika lärosäten som i ett ”vetenskapligt samvete” var där när riksdagen debatterade om klimatet.

”Utsläppen ökar” ropades det. Trots en varning av talmannen som löd ”de som stör ordningen kommer avlägsnas” så fortsattes ropandet från läktaren.

IPCC rapporten

Den rapport som kom i mars har kallats en ”sista varning” från klimatforskare. Det är den tyngsta klimatrapporten hittills som betonar att världens ledare behöver agera brådskande för att undvika klimatkatastrof.

Här blir en person utburen skyddsvakter.
Här blir en person utburen skyddsvakter.

Traditionella sätt funkar inte

Jeannette Eggers är forskare inom hållbart skogsbruk vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå. Hon berättar för SVT att traditionella sätt att kommunicera forskning ”uppenbarligen inte fungerat”.

  – Jag är inte en människa som brukar stå på barrikaderna. Jag vill forska i lugn och ro. Men vår kommunikation måste stå i proportion till hotet. Om huset brinner kan vi inte knacka försiktigt på dörren och stillsamt meddela att det brinner, säger Eggers till SVT.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget