Olaglig reklam på sociala medier

Undrar du ibland om något är reklam eller inte när du scrollar på Instagram? Så ska det inte vara. Inlägg som innehåller reklam ska tydligt märkas för att du som mottagare inte ska behöva fundera.

Reklam på sociala medier är inget nytt.
Reklam på sociala medier är inget nytt.

“I samarbete med” eller en hashtag i slutet av inlägget räcker inte. Marknadsföringslagen kräver tydlighet. Mottagaren av reklamen ska veta att det är reklam direkt när de ser inlägget.

Oftast används personer med många följare på sociala medier för att göra reklam för företag. Kanske har du sett ett klipp på TikTok där någon rekommenderar en specifik produkt? Eller ett Instagraminlägg där någon säger åt dig att klicka hem lite plagg från ett specifikt företag? Chansen är stor att de får betalt för att säga detta och att det är reklam. Så kallat influencer marketing. Det betyder att personen också måste reklammärka inlägget.

Konsumentverket har en vägledning när det kommer till reklammärkning i sociala medier. De uttrycker att det är viktigt att konsumenter direkt uppfattar att det är reklam. Det räcker alltså inte att reklammarkera i slutet av ett inlägg. Det ställs inte enbart krav på vilka ord som får användas, utan också vilken placering och textstorlek reklammarkeringen har. Markeringen får inte vara mindre än övrig text eller vara i en otydlig färgskala, som exempelvis smälter in i bakgrunden.

Marknadsföringslagen utgår från den genomsnittlige kundens uppfattning av marknadsföringen. Detta betyder att reklamen också måste målgruppsanpassas. Vänder sig reklamen till unga, så ska reklammarkeringen anpassas efter detta.

Diana Pirus, 14, Austeja Slaboseviciute, 14, och Ella Lirén, 14.
Diana Pirus, 14, Austeja Slaboseviciute, 14, och Ella Lirén, 14.

Diana Pirus, Austeja Slaboseviciute och Ella Lirén har alla Instagram. De berättar att influencers ofta markerar sina inlägg med #ad eller skriver att det är ett sponsrat inlägg.

– Det beror på hur de markerar inlägget om man förstår att det är reklam, säger Ella Lirén.

Diana Pirus berättar att hon lätt influeras av folk på sociala medier och säger att det är lätt att tro på vad folk säger.

– Ibland märker man att det är reklam när någon pratar mycket om en produkt utan att säga något negativt, säger Austeja Slaboseviciute.

Camilla Gervide driver bloggen ”Bloggbevakningen”
Camilla Gervide driver bloggen ”Bloggbevakningen”

Camilla Gervide driver bloggen “Bloggbevakningen” och ett Instagramkonto med samma namn. Där har hon lyft marknadsföringslagen och uppmärksammat när influencers gör fel. Hon anser att det är viktigt att vara tydlig i sin reklammärkning eftersom reklamen bäddas in i andra vardagliga inlägg. Reklamen på sociala medier är inte lika tydlig som exempelvis reklam i TV.

– Jag vill uppmuntra till ett kritiskt tänkande och få unga att förstå att det inte handlar om rekommendationer från en kompis, utan att det är betalda ord, säger Camilla Gervide.

Hon menar att influencers har en stor makt, men då måste man också ta ett ansvar och följa lagen.

– Det är extra viktigt att influencers följer marknadsföringslagen och talar om vilka åsikter de får betalt för, säger Camilla Gervide.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget