“I samarbete med” eller en hashtag i slutet av inlägget räcker inte. Marknadsföringslagen kräver tydlighet. Mottagaren av reklamen ska veta att det är reklam direkt när de ser inlägget.
Oftast används personer med många följare på sociala medier för att göra reklam för företag. Kanske har du sett ett klipp på TikTok där någon rekommenderar en specifik produkt? Eller ett Instagraminlägg där någon säger åt dig att klicka hem lite plagg från ett specifikt företag? Chansen är stor att de får betalt för att säga detta och att det är reklam. Så kallat influencer marketing. Det betyder att personen också måste reklammärka inlägget.
Konsumentverket har en vägledning när det kommer till reklammärkning i sociala medier. De uttrycker att det är viktigt att konsumenter direkt uppfattar att det är reklam. Det räcker alltså inte att reklammarkera i slutet av ett inlägg. Det ställs inte enbart krav på vilka ord som får användas, utan också vilken placering och textstorlek reklammarkeringen har. Markeringen får inte vara mindre än övrig text eller vara i en otydlig färgskala, som exempelvis smälter in i bakgrunden.
Marknadsföringslagen utgår från den genomsnittlige kundens uppfattning av marknadsföringen. Detta betyder att reklamen också måste målgruppsanpassas. Vänder sig reklamen till unga, så ska reklammarkeringen anpassas efter detta.