Kommunpolisen Magnus Mohlin, som jobbar med missbruks- och narkotikafrågan menar att missbruk är en lång och problematisk process. Därför är det först och främst nya brukare som ska upptäckas tidigt.
Hur har ni jobbat med missbruksfrågan på Värmdö?
– Vi jobbar med att upptäcka nya brukare så att de inte hamnar i missbruk. Det gör vi tillsammans med Värmdö kommun: framförallt Mini-Maria där. Sen är vi naturligtvis där också.
Värmdö saknar en egen polisstation, därför är det polisen i Nacka som jobbar där. I år har de satsat mer på Värmdö och därför kunnat upptäcka fler misstänkta för narkotikabrott. Fram till april låg siffran på 15 personer i fjol, men i år ökade den till 50 under samma period.
Även drograttfylleri har ökat. Magnus Mohlin berättar att fram till 17 maj har drograttfyllerier på Värmdö skett fler gånger än vanliga rattfyllerier.
Vad beror ökningen på?
– Dels har vi blivit skickligare själva. Vi har utbildat dem i uniform som är ute på fält. Nu ser de tydliga tecken och gör undersökningar. Vi får också tips av allmänheten, något som vi är helt beroende av och tacksamma för.
Hur påverkas ert arbete av att det saknas en polisstation på Värmdö?
– Trygghetskänslan hos allmänheten har minskat. Förr kunde arbetet ske direkt när vi hade en station där.
Värmdö kommun har inte bara avskaffat polisstationen, de har även dragit ner på kostnaderna för vård för vuxna med missbruksproblem. Det visar siffrorna som de har skickat till SCB.
I kommunen fanns även en samordnare för ANDT-arbete vars uppgift var att informera skolor, fritidsgårdar och föräldrar om olika drogers skadeverkningar och hur man förebygger missbruk. Idag finns det ingen som ansvarar för det området. Istället får Mini-Maria förfrågningar om liknande föreläsningar, något de inte hinner med.
Läget har sökt Värmdö kommun, som inte vill kommentera.