227 döda
Under förra året dog totalt 227 personer i vägtrafikolyckor i Sverige. Jämfört med året innan är det en ökning med 17 personer. Den negativa utvecklingen förklaras med den avtagande Covid-pandemin. ”I takt med att pandemin klingat av, har trafiken ökat vilket också ökar olyckorna”, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.
Utanför linjen
Statistiken från 2022 visar att dödstalet inte följer den ”nödvändiga utveckling”. Denna utgår från etappmålen som Sverige har för att nå nollvisionen, att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken. Etappmålet 2020 uppfylldes, men statistiken från 2022 går inte i linje med det som krävs för att uppnå etappmålet 2030. Ambitionen till dess är att omkomna i trafikolyckor ska halveras och allvarligt skadade ska minska med minst 25 procent.
Vet vad som krävs
Trots att 2022 inte gick som önskat säger Maria Krafft, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket, att de har en plan.
– Vi vet ganska väl vad som krävs, men det behöver göras också, säger Maria Krafft till TT.
Bland annat behöver företag ta större ansvar gällande säkerhet, då många dödsolyckor sker i samband med deras transporter. Utöver det handlar det också om för höga hastigheter, enligt Maria Krafft.
– Vi behöver få en bättre hastighetsefterlevnad. Om vi bara kunde sänka medelhastigheten med en kilometer i timmen så skulle vi kunna rädda femton liv per år, säger hon till TT.
Flest omkörningsolyckor
Singel- och mötesolyckor fortsätter vara de vanligaste. Under en 10-årsperiod har nivån för dessa varit konstant och 2022 är inget undantag. Den absolut vanligaste olyckstypen är omkörning. 58 personer omkom i omkörningssituationer förra året.
På med hjälmen
Bland cyklister fanns 21 dödsolyckor. Inte heller detta är en stor förändring över tid. Cyklister som skadats allvarligt var i hög grad oskyddade.