Nytt pass kan bli lång väntan

Det kan bli lång väntan i delar av landet för alla som behöver ett nytt pass. I Halland, Skåne, Västra Götaland och Uppsala kan väntan bara för att ansöka om nytt pass vara upp till tre månader.

passport. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Extra många ansökningar och ett nytt bokningssystem är några anledningar till bristen på tider, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Jan Schütt som jobbar med passfrågor på polisens regionkansli i Västra Götaland och i Halland, menar att det som ställer till det är vårens övergång från drop-in-system till att beställa tid på nätet för att få ett pass. Detta har blivit mer problematiskt än väntat.

‒ Vi visste att det skulle komma en sådan här puckel, men inte att den skulle bli så påtaglig, säger han till Ekot.

Jan Schütt förklarar också att det är en påträngande belastning; Folk ligger på och vill ha sina pass och då kan de stå och köa i timmar.

Det som också händer är att bristen på bokningsbara tider skapar ett högre tryck på de stationer som fortfarande jobbar med drop-in-system. Det är också högsäsong i landet och människor vill ut och resa, detta medför också att det skapar en viss oro.

‒ Jag har inte någon egen upplevelse, men jag minns att förra hösten tog det bara en vecka för att få ett nytt pass, tillägger Alexandra Körler, som Läget frågade på stan.

I Enköping, Motala, Karlskrona och Växjö ligger tidsbokningen öppen mellan sex och åtta veckor, dessvärre har det inte funnits en enda ledig tid, skriver Metro. Det kan också vara svårt att beräkna bemanningen på plats när folk vill ha ett nytt pass.

Mer från: Nyheter
Mer från Läget