Nytt kort i Stockholms lokaltrafik – hur nya är funktionerna?

Många unga använder sig av buss, tunnelbana, pendeltåg eller andra alternativ SL erbjuder för att ta sig runt. Nu byts det blå SL-kortet ut mot det gröna – men vad innebär det?

Det blå kortet byts ut mot det gröna.
Det blå kortet byts ut mot det gröna.

Varje dag reser runt 900 000 personer med Stockholms Lokaltrafik SL. Bytet av SL-kortet handlar om att det nuvarande systemet håller på att bytas ut. Det gröna kortet infördes redan i höstas men kommer från den 10 maj erbjudas i spärrkioskar och hos SL:s ombud.

Fram till 24 juni kommer det gröna kortet vara gratis att hämta ut och därefter kommer de kosta 20 kr som det tidigare blå kortet. Det går även att beställa hem det gröna kortet fram till 30 april. Det blå kortet kommer gå att använda fram till mars 2023.

Eleni Kalpakidou, Eva Papadopoulou och Sofia Alexandridou, 16 och 17 år gamla, tycker att det gröna kortet inte verkar så annorlunda från det blå. De åker med SL till skolan och när de vill in till stan.

– Det är typ samma men en ny färg, säger Eva.

Ingen av tjejerna har det gröna kortet än utan använder fortfarande det blå. De har sett reklam om det på bussen och vid tunnelbanestationer. Eleni säger att hennes mamma har skaffat det.

SL satsar mer på det digitala, men det gröna kortet är till för de som föredrar att ha ett fysiskt kort och inte vill eller har möjligheten att blippa ett betalkort. I deras app kommer man kunna ladda på kortet direkt genom QR-koden som finns på baksidan.

Eleni, Eva och Sofia tycker alla att det kommer bli skönt att kunna ladda på korten själva i mobilen. De ser en fördel med att SL blir mer digitala.

– Det kommer vara bättre och gå snabbare att tanka kortet i mobilen, säger Eva.

Det gröna kortet blippas på den grönmarkerade rutan.
Det gröna kortet blippas på den grönmarkerade rutan.

Reskassa tas bort och i stället kommer man kunna köpa ett antal enkelbiljetter. Om man tidigare, som student eller under 20 år, laddade sitt kort med 200 kr och varje resa kostar 26 kr, innebar det att man kunde åka 7 gånger. I det nya systemet skulle 7 resor kosta 182 kr.

Än så länge har inte SL något datum när det gröna kortet kommer få tillgång till skolkort. SL säger själva att det uppskattas komma under våren 2023 när de blå korten tas ur bruk.

Mer information om det gröna kortet hittar ni här!

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget