Nytt hopp för utrotningshotad noshörning

Sumatranoshörningen är ett av världens mest utrotningshotade däggdjur. Idag finns bara runt 80 individer kvar. Men en svensk studie ger nytt hopp om artens överlevnad.

Sumatranoshörningen är ett av världens mest utrotningshotade däggdjur.
Sumatranoshörningen är ett av världens mest utrotningshotade däggdjur.

De senaste decennierna har antalet sumatranoshörningar, som är världens minsta noshörning, minskat dramatiskt. Utav de 80 individer som finns kvar bedöms endast 30 av dem vara könsmogna. Därför har det befarats att arten hotas av inavel. Nu ger en ny studie vid Centrum för paleogenetik i Stockholm hopp om noshörningarnas genetiska mångfald.

Forskarna har analyserat arvsmassa från 21 noshörningar på Borneo och Sumatra. 16 av dem är nu levande noshörningar och fem var från den nyligen utdöda populationen på malaysiska halvön.

– Vi fann att de två populationerna hade mycket högre genetisk mångfald och lägre inavelsgrad än väntat. Det var en överraskande och glädjande nyhet, säger Johanna von Seth, doktorand vid Zoologiska institutionen vid Stockholms universitet.

Risken kvarstår

Det finns fortfarande en risk för inavel. Jämförelsen med de utdöda noshörningarna visar att de hade inavelsproblem innan de dog ut. Det är ett varnande exempel på vad som kan hända om de levande populationerna inte börjar öka igen.

Den genetiska mångfalden går att rädda. Men andra hot mot sumatranoshörningen är skövling av regnskog och tjuvjakt.

– Det är inte kört. Om man kan komma åt de icke-genetiska faktorerna som hotar dess överlevnad så har man en relativt god chans att hjälpa arten att fortsätta leva, säger Johanna von Seth.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget