Nytt ekosystem upptäckt på sop-ö

En gigantisk samling sopor som flyter runt i Stilla Havet har lockat till sig arter som i vanliga fall befinner sig på andra platser än ute till havs.

Enligt forskare har ett nytt ekosystem skapats

– Vi måste minska plastanvändningen, säger Åsa Stenmarck på Naturvårdsverket

Arkivbild: Sopor
Arkivbild: Sopor

En studie i Nature Ecology and Evolution visar att en mängd arter som brukar hålla till vid kusten har samlats på sop-ön, lyckats överleva och börjat föröka sig. På de föremål från sop-ön som forskarna tittat på har man hittat 484 ryggradslösa djur av 46 olika arter.

– När jag läste om det här tänkte jag att det inte var så konstigt. Naturen tvingas hitta sätt att anpassa sig efter människans påverkan, säger Åsa Stenmarck, plast-samordnare på Naturvårdsverket.

Tre gånger så stor som Sverige

Sop-ön är ungefär tre gånger så stor som Sverige. Ön består av flytande plast som hålls ihop av en virvelström i mitten.

Den har lockat till sig djur och organismer som inte borde klara sig så långt ute till havs. Ön består av 1,8 tusen miljarder bitar plast från länder runt Stilla Havet.

– Även om det inte är svensk plast som bildat ön är vi inte utan ansvar. Vår resursanvändning är enorm. Vi kan minska användningen av till exempel plastpåsar och take away-lådor, säger Åsa Stenmarck.

Forskarnas varning

Forskare har varnat för vad det kan betyda att nya arter slår sig ner i marina miljöer. Det uppstår konkurrens om föda och utrymme med arterna som fanns där innan.  Enligt forskarna är det oklart vad det nya ekosystemet kommer innebära för livet i havet.

– Vi måste minska vår plastanvändning i kombination med en fungerande avfallshantering för att detta ska sluta hända, säger Åsa Stenmarck.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Klimat
Mer från Läget