Nytt dödsfall - Experter varnar för kontakt med djur utomlands

Undvik närkontakt med djur utomlands. Foto: TT

Under sommaren kommer många svenskar åka utomlands för att maximera semestern. På många platser ser situationen för många djur annorlunda ut än i Sverige, där exempelvis många hundar lever på gatan. Nu kommer larm från experter om riskerna att drabbas av sjukdomar som rabies. En norsk kvinna har avlidit efter att ha kommit i närkontakt med en gatuhund under sin semestervistelse.

Det finns säkert många resande svenskar som tänkt "jag vill hjälpa de hemlösa djuren". Nu kommer alarmerande varningar från experter att många av dessa djur bär på sjukdomar så som rabies och kan leda till dödsfall. Anders Wallenstam som är biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten uttalar sig om riskerna.

– Reser man utomlands ska man låta alla djur vara. Det är inte bara hundar som kan bära smittan, utan apor och diverse däggdjur också, säger han

Senast förra veckan dog norska Birgitte Kallestad efter att ha blivit biten av en hundvalp som hon tog hand om på Filippinerna. Hennes familj uppmanar nu att resevaccinet ska utökas och även inkludera rabiesskydd för resande till Filippinerna.

– Vår rädsla är att det ska drabba andra som har ett lika varmt hjärta som hon. Vi önskar att detta vaccin kommer med i programmet för platser där det kan finnas rabies och att folk uppmärksammas om farorna.

Rabies är en dödlig sjukdom och riskerna finns främst för svenskar som reser till Asien och Afrika. När symptomen för sjukdomen visar sig är det oftast för sent. Då rabies angriper nervsystemet är det viktigt att den som varit i kontakt med djur utomlands tar kontakt med vården inom två dygn för undersökning.

Även om sannolikheten är låg att just du ska drabbas är det viktigt att tänka på riskerna vid utlandsresor. Undvik all form av kontakt med djur för att inte riskera din eller folk i din närhets hälsa.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget