Nytt australiskt mynt skapar protester

Vietnam och Australien hade bestämt att bli kompisar igen – men då hyllade Australien en regim som inte längre finns. Vietnams utrikesdepartement anser att myntet liknar Sydvietnams flagga, men det australiska myntverket har en egen förklaring.

En ex-soldat hyllar de Amerikanska och Sydvietnamesiska flaggorna. Bilder från 2005.
En ex-soldat hyllar de Amerikanska och Sydvietnamesiska flaggorna. Bilder från 2005.

När Statliga Royal Australian Mint, som tillverkar mynten i Australien, visade upp sina nya mynt blev det sura miner i Vietnam.

Mynten skapades för att hylla de australiska styrkor som återvände från Vietnamkriget för 50 år sedan. På mynten syns olika färger och flaggor – bland annat röda och gula ränder som Vietnams utrikesdepartement tolkar som Sydvietnams flagga.

Långt krig sammanslöt Vietnam

Vietnamkriget var en del av kalla kriget och pågick under nästan 20 år. I kriget stod Nordvietnams kommunistiska sida, med stöd främst av Kina och Sovjetunionen, mot Sydvietnams antikommunistiska styrkor. Sydvietnam fick hjälp av bland annat USA och Australien.

Kriget avslutades 1975 när Nordvietnam och deras allierade vann. Tidigare var Vietnam splittrat, men efter kriget återförenades de två sidorna till ett land.

Flagga eller medaljband?

Utrikesdepartementet i Vietnam anser alltså att myntet är en hyllning till den sida som förlorade kriget. Dessutom är flaggan en oppositionssymbol för många exilvietnameser.

Länderna lovade så sent som förra året att öka sitt samarbete, men Vietnam anser att denna incident går rakt emot vad de tidigare bestämt. Utrikesdepartementet kräver nu att mynten återkallas.

Men enligt Royal Australian Mint är det inte alls flaggan som hyllas. De menar att de röda och gula ränderna istället ska symbolisera banden till de medaljer som australiska soldater fick efter kriget.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget