IS påstår att de bär skulden för dåden i Sri Lanka
Nu hävdar terrororganisationen Islamiska Staten att de ligger bakom dåden på Sri Lanka. Under påskdagen drabbades Sri Lanka av flera terroraktioner riktade mot kyrkor och hotell. Unicef uppger att 45 av de 321 människor som har dödats var barn, och dödssiffran kan stiga. Sri Lankas vice premiärminister påstår att terrordåden var en hämndaktion för terroristattentatet i Christchurch på Nya Zeeland. De islamistiska grupperna National Thowteeth Jama'ath och Jammiyathul Millathu Ibrahim förmodas ligga bakom dåden, enligt Sri Lankas regering. Polisen i landet har gripit 40 misstänkta personer.
Storbrand i Småland
Torrt gräs anses vara anledningen till att det brinner på många håll i landet. På måndagen utbröt en brand i ett skogsparti nära speedwaybanan utanför Gislaved i Småland. Branden sträcker sig över en yta som nästan motsvarar 72 fotbollsplaner. Det finns misstankar om att branden kan vara anlagd. Idag har Försvarsmakten börjat vattenbomba i området och skogsbranden beskrivs som stabiliserad. Men det finns en risk att lågorna sprider sig.
– Vi väntar starkare vindar upp till femton meter per sekund. Under natten har det varit hög luftfuktighet vilket har varit till hjälp, men sjunker den kan det bli svårare, säger räddningsledaren Anders Björk till Dagens Nyheter.
Journalist mördad på Nordirland
Journalisten Lyra McKee träffades av ett skott på skärtorsdagen när hon bevakade upploppen i Londonderry på Nordirland. Hon avled senare av sina skador. "Nya IRA", en utbrytargrupp från Irländska republikanska armén (IRA), har tagit på sig skulden för skjutningen. I ett uttalande till tidningen The Irish News ber "Nya IRA" om ursäkt och påstår att mordet var en olyckshändelse. Lyra McKees död är en påminnelse om att freden mellan Storbritannien, Nordirland och Irland är skör, anser Dagens Nyheter.
Grönlands isar smälter fortare än någonsin
De stora glaciärerna på Grönland tappar höjd i snabbare takt än vad forskare tidigare har trott. Det visar en ny studie som publiceras i tidskriften PNAS. Forskarna menar att isarna smälter sex gånger snabbare idag jämfört med 1980-talet. Sedan 1972 har de smältande isarna på Grönland höjt havsnivån med 13,7 millimeter.
– Det är ganska läskigt att se hur fort det går, säger Eric Rignot, en av forskarna, till AFP.