Nyhetsscrollen: morgonen 30 april

Läget sammanfattar nattens viktigaste nyheter.

Japans kejsare Akihito talar på sin abdikationsceremoni. Bredvid honom står kejsarinnan Michiko.
Japans kejsare Akihito talar på sin abdikationsceremoni. Bredvid honom står kejsarinnan Michiko.

Japans kejsare abdikerar
Efter 30 år på tronen abdikerar Japans nu 85-årige kejsare Akihito. Han är den första kejsaren i landet att abdikera på nästan 200 år. När en ny kejsare tillträder i Japan innebär det ett byte av era. Tideräkningen “Heisei” ersätts nu av “Reiwa” när Akihitos son, kronprinsen Naruhito, tar över efter sin far som Japans nästa kejsare den 1 maj.

Snart besked om kärnvapenförbud
2017 röstade Sverige bland 122 andra länder igenom FN:s konvention om kärnvapenförbud. Nu lovar utrikesminister Margot Wallström (S) att datum för ett besked om hur regeringen ställer sig till konventionen inom kort.

En utredning från Försvarsmakten avråder att skriva under. Det som avgör vilket datum som sätts för beskedet beror på sammanställningen av remissvaren i den utredningen och avstämning med andra partier.

Rod Rosenstein avgår
USA:s biträdande justitieminister Rod Rosenstein har under president Donald Trump främst förknippats med att ha tillsatt åklagaren Robert Mueller på den så kallade Rysslandutredningen. Han lämnar nu sin post den 11 maj. I uppsägningsbrevet till Donald Trump skriver Rosenstein bland annat att “Vi (justitiedepartementet) är trogna de värdegrunder som gör USA fantastiskt” samt “vi sätter alltid USA först”.

Mer från: Nyheter
Mer från Läget