Nyhetsscrollen morgonen 21 maj

Brandon Tarrant anklagas nu för terrorbrott för dådet i Christchurch.
Brandon Tarrant anklagas nu för terrorbrott för dådet i Christchurch.

Christchurch-skytt anklagas nu för terrorbrott

Anklagelserna mot den misstänkte 28-åringen har nu ökat. Under tisdagen höll polisen ett möte med runt 200 anhöriga och överlevande för att berätta om de nya anklagelserna mot den misstänkte Brandon Tarrant, för att förklara vad de innebär. Bland annat anklagas han för terrorbrott.

Tarrant sitter nu inlåst i ett högsäkerhetsfängelse och ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Den 14 juni är det planerat att Tarrant ska upp i rätten

Fler misstänkta insulinförgiftningar utreds

Förra veckan tillkännagavs det att kammaråklagaren Stina Lundqvist utredde  ett misstänkt mord samt två mordförsök på ett äldreboende i Västsverige. De drabbade misstänks ha utsatts för insulinförgiftning. Åklagaren har nu fått in en handfull tips om liknande händelser.

Åklagaren utreder fler fall av misstänkta insulinförgiftningar efter medverkandet i programmet Efterlyst. Där berättande hon om den pågående utredning. Efter att utredningen offentliggjorts har anhöriga till äldre hört av sig då de misstänker att dessa också utsatts för förgiftning.

Kommuner är sämst på att följa GDPR

Ett år efter att GDPR började gälla kan Datainspektionen konstatera att många av Sveriges privata och offentliga verksamheter misslyckats med att följa förordningen.

Endast hälften av svenska företag och myndigheter jobbar kontinuerligt och systematiskt med dataskydd. Allra sämst går det för kommuner och landsting.

Under det senaste året har 3500 anmälningar om incidenter med personuppgifter kommit in till datainspektion. Sex av tio av fallen sägs bero på den mänskliga faktorn.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget